Movie Review : Dr Strange (2016) - A box of Crayon

Latest

Thursday, 27 October 2016

Movie Review : Dr Strange (2016)


Assalammualaikum.



haha menarik sebab Sherlock Holmes and Hannibal berlakon cita ni. I loike !

Directed by : Scott Derrickson
Produced by : Kevin Feige
Based on : Doctor Strange by Steve Ditko
Starring : Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton
Production company : Marvel Studios
Distributed by : Walt Disney Studios Motion Pictures
Running time : 115 minutes

SYNOPSIS

Stephen Strange ialah seorang pakar bedah neurologi/ neurosurgeon terkemuka. Sampailah pada satu malam, dia terlibat dalam kemalangan yang telah menghancurkan tangan nya. Macam-macam cara dia buat untuk dapat balik kecekapan tangan nya tapi tak berjaya. Dia dapat tahu ada seorang patient dia yang dia tak nak rawat sebelum ni (dia ni masa jadi doctor agak sombong, and dia tak nak rawat patient ni sebab dia rasa tak da harapan) seorang pesakit paraplegic yang entah macam mana boleh sembuh. So dia pun jumpa patient ni.

Nama patient ni Jonathan Pangborn, dia cakap dia pulih lepas berguru dengan Ancient One, di Kamar Taj, Kathmandu. Masa ni la dia belajar banyak benda-benda berkaitan magic, dimensi and spiritual. Dia juga dapat tau rupanya Ancient One ini ada banyak sanctum (NY, London dan HK) untuk lindungi dunia daripada dimensi gelap.

Kaecilius, bekas penuntut Ancient One ni (dia rebel, sebabnya dia nak immortality macam Ancient One) telah curi beberapa page dari Book of Cagliostro untuk summon Dormammu, penjaga dimensi gelap.  He and his minions attack the library, sending Strange into the New York Sanctum (ada cincin ni boleh bawak diorang travel) there, after a battle, Strange manages to immobilize Kaecilius with the aid of the Cloak of Levitation (rob terbang). Kaecilius pun cerita dekat Strange yang Ancient One dapat immortality melalui dimensi gelap. Lucian, salah seorang ahli Kaecilius attacks Strange tikam dia, menyebabkan Strange guna cincin dia untuk teleport ke hospital ex-girlfriend dia, Christine Palmer. Strange assists in the procedure via astral projection, tapi Lucian's own astral projection attacks him. Strange berjaya bunuh Lucian menggunakan electric lepas Palmer gives his body a strong defibrillation, then dia balik ke Sanctum untuk bantu Karl Mordo lawan Kaecilius in the Mirror Dimension. Tiba-tiba Ancient One datang then lawan dengan Kaecilius, but jatuh dari bangunan. Strange bawak dia ke hospital tapi dia cakap dia terima kematiannya dan mati (tak nak hidup dah). 

Strange and Mordo teletransport ke Hong Kong, tapi terlambat, Kaecilius dah musnahkan sanctum kat situ. Wong yang jaga tempat tu rasanya dia terkorban sampailah Strange datang. Using the Eye of Agamotto, Strange reverses time to restore the city and the Sanctum before personally confronting Dormammu in the Dark Dimension. Dormammu kills Strange, but realizes that Strange has used the Eye to create an infinite time loop, trapping Dormammu and himself in the same repeating moment. Dormammu accepts Strange's bargain to leave Earth and take the souls of Kaecilius and his minions with him in return for freedom from the loop. With that, Dormammu whisks away Kaecilius and his minions and Earth is saved. With the Ancient One gone, Strange becomes Sorcerer Supreme, but Mordo, disillusioned by the revelation that the Ancient One was breaking her own rules by drawing power from the Dark Dimension, abandons the society. It is also revealed that the Eye of Agamotto is the Infinity Stone of Time.

In the mid-credits scene, Strange is paid a visit by Thor, who asks for his help in searching for Odin. In the post-credits scene, Mordo visits Pangborn and takes away the magic that cured him of his paraplegia. 

P/S: Nampak nya Dr Strange nak masuk geng Marvel la ni haha bestla sonok! 




3 comments:

  1. Mek bace je, tk dpt byg sbb tk tgk --'

    ReplyDelete
  2. best citer nih mellya.. akak dah tengok dengan anak2.. bila baca sinopsis nih teringat2, terbayang2 citer tu..

    ReplyDelete