Movie Review : Haunted House On The Hill (2016) - A box of Crayon

Latest

Thursday, 13 October 2016

Movie Review : Haunted House On The Hill (2016)



Assalammualaikum.



Release Date : 06 Oct 2016
Language : English
Subtitle : Chinese / Malay
Genre : Horror
Running Time : 81 minutes
Director : Alexander Babaev
Cast : Michael Johnston, Margaret Judson, Devin Goodsell, Mark Furze
Distributor : Rainfilm Sdn Bhd

SYNOPSIS

Mengisahkan seorang gadis bernama Emily yang telah membeli sebuah rumah di kawasan terpencil berdekatan institusi untuk merawat adiknya Zach yang cacat dan menghidap Cerebral Palsy (sedar keadaan sekeliling, tapi tak mampu buat apa-apa sebab otot dia tak dapat berfungsi) . First waktu dapat kunci , lupalah nama orang yang bagi kunci dia macam rushing suruh sign bukti penerimaan kunci tapi dalam keadaan mesra so diorang tak syak apa-apa ( Emily datang ke rumah tu ditemani adiknya,  boyfriend nya Jesse, Michelle dan Butcher kalau tak salah untuk repair apa yang patut ).

First evening, masa diorang cabut papan-papan kayu yang menutup tingkap, diorang nampak ada simbol-simbol pelik. Masa tu diorang tak syak apa-apa. Waktu tengah berseronok, Zach meracau. Dia diganggu something yang mengatakan diorang boleh bantu dia untuk sembuh. When Emily datang nak bagi ubat, Zach pura-pura tidur. 

Emily mimpi pelik. Mimpi baby, the scariest part dalam mimpi tu. Then dia terbangun terus cari Zach. Dia terkejut Zach yang lumpuh tu berdiri sendiri ! So diorang call doctor, doctor tu nak bawa dia ke hospital untuk rawatan. Pelik sebab pesakit macam tu boleh sembuh. On the way, Zach bunuh doctor tu and he walk back home.

Dah sampai, he said to Emily.. "they are coming". Hairan sapa yang nak datang malam-malam buta ni dengan si Zach yang lumpuh and sakit sembuh tiba-tiba cukup menakutkan. Bila tengok d luar ada susuk tubuh menakutkan d belakang pokok. Pekedai yang datang konon nya delivery beer lah waktu tu ghaib secara tiba-tiba lepas terkena makhluk tu. Everyone starts to become panic. Suddenly, Zach lepas cakap sesuatu dekat Michelle pasal kandungan nya (pregnant), Michelle dirasuk then telah tikam perut nya sendiri. Butcher and Jesse cuba selamatkan dia. Waktu Butcher cari kit keselamatan, pintu bilik tertutup. Michelle bangun tikam mata Jesse dengan paku. Macam-macamlah scary betul, but in the end Michelle mati. 

Waktu Emily rawat Jesse, Butcher pukul Zach sebab dia salahkan Zach. Suddenly he saw a guy (dulu dia pernah menyebabkan kematian seorang laki ni) means that kesilapan lampau diorang mengganggu hidup diorang balik. Butcher jatuh tangga, his jaw and legs are broken. Then he was possessed and he tried to kill Jesse. 

I wont tell u everything it will be too long for you to read. hahaha However, in the end of the day, Emily found a solution to stop it.  Dia diuji dengan kehadiran mama dia dulu, kononnya mama dia bunuh diri sebab tak mampu jaga adiknya. Dia tak percaya so hantu tu fail nak hasut dia. Then his boyfriend change into that demon again, jadi adik dia bunuh Jesse tu.. But dont know why, Emily tak boleh jalan. 

Lastly, Emily tak boleh jalan and menaiki kerusi roda tapi adik dia fully recover. Hantu kat situ masih ada waktu diorang keluar dok menghasut Emily kononnya diorang boleh sembuh kan dia. Tapi dia ignore, blah dari rumah tu ngan adik dia. hahaha 

Fiuh this is a long synopsis. Nak pendekkan tapi tak berjaya. So ada part yang Mellya langkau. Rating? Three or four stars maybe. Best jugak cita ni tak delah bosan macam Ju On vs The Ring tu apa tah nama korea dia. Cara pembunuhan pakai paku, i dont like but i still watch huhu


4 comments:

  1. Fuhh cam mnearik lama x tengok cerita hantu nih :)))

    ReplyDelete
  2. Pandai cara Mellya buat review movie ni. Sebab tiba-tiba je rasa seram. Hehehe. Belum gi tengok lagi nih movie ni. Hehehe :D

    ReplyDelete
  3. Mai suka movie seram~! Bleh masuk list juga ni. Thanks for the review.

    ReplyDelete