Random : Nak Kahwin? Kerja Dulu ! - A box of Crayon

Latest

Wednesday, 12 October 2016

Random : Nak Kahwin? Kerja Dulu !



Assalammualaikum.


Tiba-tiba keluar tajuk tu haha gara-gara lepas ternampak statement ni. Jom bincangkan haha Ada tak parents sapa-sapa yang cakap lebih kurang macam ni? Mellya? Ya, memang tula pesanan Mama Mellya. Bagi Mellya actually ada betulnya.

Kenapa perlu bekerja sebelum berkahwin?

Memandangkan dengan keadaan meleset sekarang ni, yang perempuan memang kena ada pelajaran, kerja dan duit sendiri. Lelaki sekarang bukan macam dulu-dulu lagi dah. And keadaan sekarang pun bukan macam dulu lagi, barang-barang harga tengoklah sendiri. Kalau dah kahwin, and dah ada anak-anak bersekolah, duit suami je rasa nya tak cukup. 

Lagipun, in case suami meninggal, or kawin baru dan berlaku perceraian, memang susah kalau tak bekerja. Kita bukan mendoakan yang tidak baik, tapi itu kenyataan kan? Mellya ada juga dengar ceramah, bab beli guna nama pasangan. Contoh beli rumah nama suami, yang bayar si isteri. Bila dah cerai, akan timbul masalah dalam tuntutan harta. 
Tips Menyimpan Duit
  • Eloklah kalau memasing sekarang nih ada atleast satu online business / kerja sampingan 
  • Ada ASB untuk menabung setiap bulan, RM 50 sebulan pun cukup baik
  • Bayar dulu hutang-hutang/ bill tertunggak, balance shopping dan savings
So, kalau bertanya pendapat Mellya, memang perempuan kena bekerja sebelum berkahwin. Jadi Mellya pun tengah gigih ni mencari kerja hahaha sebab tak sabar nak shopping, bukan nak kahwin 😅

Tapi bagi sesetengah keluarga, mereka lebih suka menjadi suri rumah, and jaga anak-anak sendiri. Boleh je sebenarnya, tapi eloklah kalau buat kerja sampingan seperti blogging, online business dan lain-lain. Boleh juga simpan duit, nak shopping barang peribadi. Kalau tak bekerja, harapkan gaji suami.... Kalau suami bergelar Datuk.. Alhamdulillah lah hahaha

Untuk fresh graduates yang tak bekerja macam Mellya , ayuhlah gigih cari kerja untuk kahwin. Dah kahwin nanti tanggungjawab baru lah kita ❤

6 comments:

  1. Mama Mai pun ada pesan gini tapi lain bunyinya, "Kalau perempuan ada pelajaran dan kerjaya ni susah orang nak pijak-pijak nanti". hahaha.

    ReplyDelete
  2. tersangat betul... bukan lah kita minta
    akan tetapi sediakan payung sebelum hujan... ^_^

    ReplyDelete
  3. Ya, betul tu..
    Pegang duit sendiri bebas nak buat apa2. Tak perlu minta approval.. :>

    ReplyDelete
  4. Ilmu tu perlu diterapkan sepanjang hayat... Duit ada..tapi banyak duit tak jamin bahagia..

    ReplyDelete
  5. Prnh dlu time brtunang mek still student, and bnyk jugak la yg disupport oleh tunang. Skali brgduh hbis dia ungkit ap yg dia dh belikan ntuk mek, dh hbiskan ntuk mek. Time tu nekad nk ade kerja sndiri tk nk tumpang org wlaupun duit 10sen. Alhamdulillah, allah tunjukkan time tunang. Kalau jd laki mek tk tahu la cm mane nk hadap --'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab mengungkit ni memang menyakitkan. huhu sebab tu Mellya pun tak selesa kalau orang nak tolong or belanja papa.. takut hal camnilah..

      Delete