Movie Review : Inside Out (2015) - A box of Crayon

Latest

Thursday, 24 November 2016

Movie Review : Inside Out (2015)



Assalammualaikum.

Movie Review (Inside Out 2015)

SINOPSIS

Mengisahkan seorang gadis berusia 11 tahun bernama Riley dengan 5 perasaan or emosi nya, Joy, Sadness, Anger, Fear and Disgust. Joy ni leader. Kiranya macam orang disebalik tabir kehidupan Riley. Sejak kecik lagi Joy yang handle dia. Character-character emosi Riley ni dalam minda dia, kononnya dalam minda Riley ada console untuk diorang ni handle emosi and kelakuan Riley. 

So one day, Riley and parents dia terpaksa berpindah ke tempat baru , from Minnesota ke San Francisco. Kawasan persekitaran baru tu menakutkan Riley. Emosi dia mula tak stabil sejak dia ke sana. Dia mula memberontak, moody dekat sekolah, dah tak happy macam dulu. So tanggungjawab Joy untuk happykan Riley dengan mengimbas kembali kenangan-kenangan manis Riley masa dulu. 

Waktu dia imbas kenangan dengan family dia waktu bergambar dengan dinosaur, sadness terpegang ball memory (macam dragon ball je) so kenangan tu mencetuskan kesedihan. Geram juga dekat sadness ni semua kenangan dia nak pegang huhu 

First day of school, Joy suruh sadness duduk diam-diam. haha So waktu Riley introduce diri dia cerita kenangan dia dekat Minnesota. Tanpa disedari Sadness terpegang memory tu, Riley pun menangis menghasilkan core memory berwarna biru. Then Joy cuba selamatkan core memory yang lain tapi terperangkap dekat long term memory. Riley's trauma mencetuskan seismic collapse of the “personality islands” – literally, floating landmasses dalam minda Riley– family, friendship and hockey yang penting dalam hidup dia. So bermulala adventure Joy dan Sadness untuk selamatkan Riley. Lepas balik skolah, Riley mula tunjuk tanda-tanda disrespectful, marahkan ma and ayah dia. End up ayah dia suruh dia masuk bilik, Ayah dia cuba nak pujuk dia, tapi tak berhasil. Goofy island dah collapse. Macam-macam lagi la yang berlaku, friendship island collapse pastu honesty island terancam sebab Riley curi kad kredit ma dia sebab nak larikan diri ke Minnesota. 

Dalam usaha Joy and Sadness tu, diorang terjumpa imaginary friend Riley waktu kecil. Lastly, Riley berjaya diselamatkan . And benda yang berlaku tu semua actually mematangkan diri Riley.

Bestla sangat berpengajaran. Hehe 


Jom tengok sikit apa yang best dalam Inside Out.

5 comments:

  1. Menarik juga ni..hihi..sesekali layan kartun..

    ReplyDelete
  2. Dah lamanya x pergi tgk movie

    ReplyDelete
  3. mmg best baca sinopsis dia..tgh tunggu nk tonton dgn anak2 kat youtube weekend ni kalau dh keluar...

    ReplyDelete
  4. lame dh mek nk tgk. tp blom tgk lg

    ReplyDelete