Tutorial Kecilkan Size Gambar Untuk Increase Loading Speed - A box of Crayon

Latest

Friday, 11 November 2016

Tutorial Kecilkan Size Gambar Untuk Increase Loading Speed



Assalammualaikum.

optimize gambar

Baca entry Siqah tadi pagi. Saja nak try result blog ni. Semua okay except for performance. Teruk gila, lepas check salah satu nya sebab speed blog nak loading lembab (gambar size besau, http), java, css dan lain-lain. Nuffnang pun antara puncanya jugak. Dalam semua kekurangan tu, Mellya pilih nak optimize gambar dalam blog Mellya. 

Kenapa perlu optimize gambar?

Macam Mellya mention dekat atas, optimization penting untuk loading speed blog kita. Untuk memudahkan dan jimatkan masa loading, kita kena tukar resolusi gambar yang di upload. Salah satu cara ialah melalui web yang Mellya nak share sekarang ini iaitu, Optimizilla.

Step 1: Optimizilla

optimize gambar
klik untuk ke laman tersebut

optimize gambar

Dengan web ni secara percuma, kita boleh upload lebih kurang 20 gambar dalam satu masa. Resolusi akan dikurangkan depends on apa yang kita nak. Kalau tak cukup kecil resolusi tu, korang boleh kurangkan lagi dekat bawah (tak ada dalam gambar ni, tapi nanti lepas korang upload, akan ada tempat mengubah quality dekat bahagian bawah.). 

Actually banyak je website yang provide space untuk kecilkan resolusi or size gambar. Guna lah Mr Google korang tu. Macam tak biasa pulak. haha

Step 2: Whatsapp/Line dan lain-lain

Kalau rasa menyusahkan nak upload pastu download pula, korang boleh juga hantar gambar ke Line @ Whatsapp pastu buka version Web dan download je, automatically gambar tu dah dikecilkan resolusi sebab nak memudahkan gambar itu dihantar. Senang kan?


So harap tutorial ni sedikit sebanyak membantu korang yang baru dalam dunia blogging. 
Good luck ❤

5 comments:

  1. Thank you Fhatin for the website! Siqah pun nak optimize gambar jugak. Rasa itu one of the reason kenapa blog lambat loading :) dah bookmark entri nie :D

    ReplyDelete
  2. Sorry tak berapa nak faham.. kalau pakai ni, size kb pic tu akan kecil sekali dengan saiz besar dia ke?

    ReplyDelete
  3. nak try ni. harap dpt membantu..

    ReplyDelete