Tutorial: Kenapa Perlu Daftar Web Ping Blog - A box of Crayon

Latest

Thursday, 3 November 2016

Tutorial: Kenapa Perlu Daftar Web Ping Blog



Assalammualaikum.

akibat babab

Salam semua. Mesti selalu bila belek blog orang korang akan nampak banner kecik pingje atau babab.net and macam-macam lagilah. Untuk pengetahuan newbies, semua ini ialah web yang menyediakan perkhidmatan ping entry blog secara percuma.

Kenapa perlu daftar web ping blog?

Nak tahu kenapa? Salah satu sebabnya ialah dengan auto ping ini, blog kita akan dapat liputan secara meluas. Lebih ramai orang akan dapat nampak kewujudan blog kita terutama kalau yang pasang widget bermacam link blog tu. Sambil tengah baca blog orang, bila nampak tajuk and gambar entry korang di sidebar atau mana-mana bahagian blog Blogger yang menggunakan ping ini, diorang secara automatic akan click dan baca. haa Nampak tak permainannya? heheh

Selain itu, bila ada wujudnya widget seperti ini, orang akan rasa blog kita ni padat dengan informasi. Jadi kelebihannya, ia mengundang pembaca untuk datang terjah lagi dan lagi.

Keburukannya?

Ada sesetengah mengatakan auto ping widget ni mengganggu seo blog mereka. Tapi keburukan yang Mellya hadapi sendiri ialah seperti gambar bawah ni.

akibat babab

Kewujudan entry-entry sebegini memang menyakitkan hati Mellya. Tak sedap mata memandang tau. Walaupun bukan hasil penulisan kita, tapi still.. it's on my blog! Malu lah. Tu Mellya yang censored kan, macam nak pengsan juga tadi tengok. 

Apapun harap pihak auto-ping check blogger-blogger sebegini and banned mereka daripada menggunakan service ini. Bagus auto ping tapi bila ada masalah macam ni, tak best la kan ❤

13 comments:

  1. perasan jugak tadi masa masuk blog awak. tu yang tak suka kalau pasang babab punya auto ping from blog blog lain ni T.T

    ReplyDelete
  2. Mai dh buat report ke babab sbb hal ni, so harap diorang dh amik tindakan..geram betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye yee patut kena tapis dulu ni, tak pasai2 kita yang teraniaya huhu

      Delete
  3. Sebab tue saya tak suka pasang babab.. bukan salah sis pun.. kadang2 ada blogger yang tak bertanggungjawab suka letak entri citer2 macam tue, senang nak naik rating katanya...

    ReplyDelete
  4. esh kuar mcm mcm kan. apa la dorang ni..

    ReplyDelete
  5. Kinah pasang gak babab ni. Tapi tak pasang widget ni. Pasang banner pun ok

    ReplyDelete
  6. Perasan gak semalam mase blogwalking. Hehe..

    Dulu pernah letak babap ni. Sekarang tak dah.

    ReplyDelete
  7. bahaya kan.. kena tapis2 dulu. lagilah kalau ad libatkan kita dpt earning,.. takutnya

    ReplyDelete