Bio Essence Tanaka White Review - A box of Crayon

Latest

Friday, 2 December 2016

Bio Essence Tanaka White Review



Assalammualaikum.


Bio Essence Tanaka White Cleanser & Softener Value Pack

Keep Your Skin Whiten, Firm, Moisturized & Cool

Niat hati nak beli lotion dan barang rumah, tapi lain yang dicapai nya. haha Tengah sibuk shopping "Ter" lalu dekat kawasan facial. BioEssence Cleanser and Toner RM 43.92??? Laju je amik. Sebab memang dah lama teringin cuba BioEssence. "Adik sikalang ada promo. Banyak mulah." Mellya pun laju je cakap "Aaa saya nak cuba dulu " Ngeee ish pantang nampak orang senang minah promo ni hehe "Okay adik , i kasi u sample day cream sama night cream. U pakai sikit saja nanti okay u datang beli dengan saya". Sengih jela kita pun. Dapat jugak merasa Day Cream dengan Night Cream. Tinggal spot cream tak jumpa lagi. Mellya beli dekat Watson, 20g cuma RM 37.80. Serum pula kalau dekat Aeon Wellness RM 79.90, tapi kalau beli kat Watson boleh dapat lagi murah sebab member card.

Dah bayar... WEYH target lain, lain aku beli. Lotion lupa. haha dahla membebel. Rini nak review Tanaka White itew yang baru ni *happy*

Kayu tanaka ni selalunya digunakan untuk mencerah dan merawat kulit. Selain itu membantu mengekalkan kelembapan,  menyejukkan wajah waktu cuaca panas, halang sinaran UV dan mengurangkan pertumbuhan jerawat. Sangat famous di Myanmar.

Product review

Tanaka White Double Whitening Cleansing Foam

Bio Essence Tanaka White Cleanser & Softener Value Pack

Buih-buih membersih kotoran di wajah. Mengandungi extract kayu tanaka dan tranexamic acid serta bahan herba lain, membantu membersih dan restore seri wajah. Rasa cerah and segar lepas pakai. Warna putih, cara pakai cuma picit sedikit di telapak tangan dan sapu di wajah dan leher dengan sedikit air 

What i felt : Tak tau nak cakap rasa sejuk  dan best sangat. 
  • Remove excess oil, dirt and make up
  • Cleanses, whitens and moisturizes skin at the same time
  • Skin is refreshed, fairer and smoother after wash

Double Whitening Bright White Clarifying Softener 

Bio Essence Tanaka White Cleanser & Softener Value Pack

Mengandungi extract kayu tanaka dan tranexamic acid serta extract timun, grapefruit untuk mencerah dan melembap kulit. Warna seperti air jernih, cara pakai selepas membersih, titiskan sedikit pada cotton pad dan sapu seluruh wajah. What i felt : Tak kering and tak melekit.
  • Tanaka Extract protects skin from harmful UV rays, keeps skin cool and moisturized
  • Enhanced with Tranexamic Acid to effectively whiten skin
  • Gentle and alcohol-free formula, thoroughly removes dirt and impurities on skin
  • Hydrates skin, tightens pores and softens for smoother and finer complexion
  • Enhances skin absorption of nutrients from subsequent skincare products

Tanaka White Whitening Day Cream 20g

Bio Essence Tanaka White Day Cream & Night Cream

Mengandungi SPF 20 , boleh dijadikan foundation juga. Kalau mengikut kotak Bio-Essence ni, cream ni boleh memudarkan freckles dan sekatakan tona warna kulit.

Cara pemakaian : Lepas pakai toner, serum, pastu sapukan day cream ni.  
What i felt : A bit oily, mungkin nak kena kurangkan kuantiti. haha But parut kian menghilang. Muka makin cerah and sekata.

Tanaka White Double Renewal Night Cream 20g

Bio Essence Tanaka White Day Cream & Night Cream Bio Essence Tanaka White Day Cream & Night Cream

Merawat sel kulit rosak, melicinkan tekstur kulit dan mengurangkan garis halus dan kedut.

Cara pemakaian : Lepas pakai toner, sapu night cream.Tidurrr sampai pagi esok hehe
What i felt : Licin, licin muka itew, suka. hehe tak sabar nak tunggu hasil kesabaran. Muka kusam dah tak berapa nak kusam, cerah sikit dari biasa. Botol dia ada cover yang korang boleh press untuk buka. Mellya tak buang cover ni sebab bagus jugak cover ni. tak nak masuk habuk.

Tanaka White 4X Intensive Serum 30g

Bio Essence Tanaka White Cleanser & 4x Intensive Serum Value Pack

Comel je botol dia. Function serum ni ialah membantu menghalang pembentukan dark spot akibat melanin, mencerahkan kulit kusam, mencerahkan dan mengurangkan pigmentasi. Berbaloi kalau beli value pack ni. 

Cara pemakaian : Sapu dua kali sehari pada wajah yang bersih, 1-2 titik. First sapu seluruh muka. Second, sapu pada kawasan dark spot.

What i felt : Not sticky, rasa moist, and cool. Okay, cuma nak tengok lagi kesan dia. hehe Tapi overall, lepas 2 bulan pakai, memang ada perubahan, jerawat dah tak tumbuh, muka rasa licin dah tak ada bump. 

Note: Bio Essence Tanaka White Bagus Ke ? Macam yang semua tahu la kan, Mellya memang pengguna Bio Essence. Sebab dah buntu nak try product apa lagi kan. Nak try macam-macam takut tak sesuai, bazir pula. haha One more reason sebab senang nak cari, boleh beli dekat hypermarket, Watson, Guardian dan lain-lain. Alhamdulillah sekali cuba muka okay.

Nak kata muka jadi putih gebu macam pakai produk mercury or skin care pemutih yang lain, tak lah. Tapi boleh la, muka bersih, cerah sikit lepas beberapa bulan pakai. Nak tukar lain? Buat masa ni, tak kot sebab rasa macam yang ni ja yang paling okay. haha Ada orang cakap mahal Bio Essence ni, tapi sebenar nya tak adalah mahal mana, kalau beli yang value pack. 

Sebab tu orang cakap, berbelanjalah dengan bijak.

Bio Essence Tanaka White Bagus Ke?

Apa lagi? Selain muka cerah sikit, biji-biji halus yang selalu tumbuh di muka, dah tak berani naik dah. Muka licin, cuma time period je ada jerawat sikit, normal lah tu hormone haha Jadi yang nak try Bio Essence Tanaka White, silakan. Mellya memang suggest korang try, cuma hasilnya depends on kulit korang la ye. Cepat lambat.. Nak cantik kena sabar. haha Overall great products ! Tak ada kesan-kesan yang membuatkan kita menyesal beli. haha However, effect wont be fast lah, all good things takes time. So good luck ! 

So, I give it 🌟🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

12 comments:

  1. Bestnya jerawat dh tak naik.... Mungkin bila ada duit sikit nanti boleh cuba yg ni pula...

    ReplyDelete
  2. Jadi Mellya puas hatilah pakai bio essence tanaka tu 😍😍 siap tambah satu set value pack lagi

    ⛔⛔ Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan ⛔⛔

    ReplyDelete
  3. wah..best!. boleh gak la cari nanti. sebab sekarang edda takde sangat skincare produk. asyik belek makeup je. hahaha

    ReplyDelete
  4. claudy pernah try pakai Bio-essence ni tapi yg packaging dia warna kuning, lupa nama. best pakai, tapi stop pakai tu lepas habis pakai semua and tak beli baru sebb takda kat sini hee

    ReplyDelete
  5. Nak suruh edit blog boleh ke.. Dah pm kat fb xde respon

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh email ke fhatinameliamusa@gmail.com sis :D

      Delete
  6. BEBSTNYA.. Unni tak sesuai guna

    ReplyDelete
  7. yang ni okay cuma kena sabar sebab kesan dia 2-3 bulan..day cream dia oily sgt..yg lain ok..especially the cleanser..it makes my skin fairer hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah awak hehe sebab sy rasa muka mcm okay bila pakai. So ingat nak maintain tgk effect 2-3 bulan lagi

      Delete
  8. serius ke weyh? so far aku tak pernah guna memana produk sbb risau kulit tak sesuai.. kalau guna serum je tak guna day or night cream tak bleh ea??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serious slalu kalau aku pakai yg lain tmbuh biji2 halus.. Yg ni ok, lg licin adala.. Xsure ok x kalau xpakai night n day cream dy, saja nak try kotla lagi berkesan 😂😂

      Delete
  9. ter lalu mmg tergembira la.. hehehe... btw.. semoga makin berseri..

    ReplyDelete