Thursday, 5 January 2017

Jerawat Hilang dengan Sendayu Tinggi Acne Set


Assalammualaikum.


Salam kenal buat yang tak pernah mengunjungi blog ini tapi akhirnya berkunjung disebabkan entry ini hehe  Ramai yang direct message Mellya bertanya pasal acne set Sendayu Tinggi. Mostly baca dekat blog http://yatiesendayutinggi.blogspot.my. So Mellya rasa dah jadi tanggungjawab sebagai seorang dealer untuk kongsi apa yang ada dalam set ini. Sebelum tu Mellya kongsi dulu sedikit mengenai jerawat. Sudi-sudi lah membaca yaa.

Jerawat Punca Rasa Rendah Diri?

Jerawat Punca Rasa Rendah Diri?

credit :https://duniakecantikanblog.files.wordpress.com/2016/10/044041900_1448523253-acne-1024x1024.jpg

Sapa ada masalah jerawat? Tahu tak jerawat sebenarnya salah satu punca rasa rendah diri. Bila muka dibanjiri jerawat, nak angkat muka bila berjumpa orang pun segan kan? Rasa macam orang dok tengok je muka kita tu. End up nak keluar rumah siram pokok pun jadi isu. huhu  Bagi yg ada jerawat, kena kenal dulu jenis jerawat kita mcm mana. Baru boleh merawat.

JERAWAT SENSITIF : 
  • Selalu terjadi bila salah pakai product. 
  • Elakkan dari pakai foundation kerana skin akan jadi lbh sensitif. 
  • Sebaiknya try yg light coverage dan jenis mineral. 
  • Make sure kena remove makeup dgn sempurna.
  • Selain tu, ada yg sensitif disebabkan bahan pada produk yg dipakai , that's why kena sendiri tahu apa yang korang allergy sebaik nya try buat eksperimen sendiri. 
  • Sebelum apply any product, try sedikit di antara pipi & rahang.dan lihat kesan nya dalam masa 24 jam. Jika tak ada redness atau jerawat bermakna skin kita serasi
JERAWAT BERNANAH RESDUNG : 
  • Kalau resdung selalunya diharuskan pantang, elakkan dari seafood.
  • Makanan pedas, terlalu manis juga kadangkala menyumbang kepada jerawat lagi meriah. 
JERAWAT HORMON :
  • Bengkak, tidak bermata dan merah-merah. 
  • Selalu naik di area tepi rahang, pipi atau atas bibir. 
  • Punca utama ialah hormon tak stabil. Suka makan pedas dan berminyak. 
JERAWAT HALUS & MUKA BERMINYAK : 
  • Kalau skin mudah berminyak kena pakai produk skincare jenis water-based dan mudah diserap. 
  • Kena rajin pakai mask untuk balance kan penghasilan sebum. 
  • Skrub penting kerana ia akan kurangkan pengumpulan dead cell pada permukaan skin. 
  • Mekap pula kena makesure cuci bersih. 
  • Makeup remover penting spy pori-pori bersih sepenuhnya.
BLACKHEAD + WHITEHEAD : 
  • Area hidung, dagu, bibir dan dahi. 
  • Biasanya disebabkan oleh banyak sangat dead cell. 
  • Punca terhasilnya ialah disebabkan persekitaran, makeup tak cuci bersih & habuk. 
  • Makeup Remover penting. Walaupun kita bkn artis yg mekap tebal 20inci, tapi habuk boleh menyumbat dan clog pores yang ada. End up skin akan kasar.
  • Bila dead cell banyak, skin akan nampak kusam dan setiap produk yg disapu pada skin akan less effective.
JERAWAT STRESS / TAK CUKUP TIDUR : 
  • Famous di kalangan student.
  • Akan attack di dahi. Sebab tu, tidur yang mencukupi penting untuk clear skin.
  • Jangan dipicit. Ia akan mengelakkan masalah scar yg teruk nanti. 
sumber : http://yatiesendayutinggi.blogspot.my/2015/11/hina-sangatkah-wajahku-berjerawat.html

Disini Mellya nak share sedikit info tentang product Anti Jerawat Sendayu Tinggi yang tengah panas sekarang. Dulu set jerawat Sendayu Tinggi lain sikit. Cuma ada tablet, pencuci muka dan juga acne powder. Tapi sekarang dah berkembang, set ni dah hampir complete, cuma kekurangan moisturizer je.

Antara product yang ada didalam set jerawat ini:
  • Acne Bar Soap
  • Scar Toner
  • X-ne Facial Spray
  • Acne Balm
  • Acne Cream
  • ST Clear Tablet
  • Tea Tree Primer

Cara penggunaan Acne Bar Soap, Scar Toner, Acne Balm

Acne Bar Soap sabun untuk rawat kulit jerawat dan elak kulit berminyak. 

Scar toner memudarkan parut jerawat. Seriously ramai dah cuba. Tak pakai complete set pakai toner je pun dah berkesan ! Acne Balm >> http://mellyacrayola.blogspot.com/2017/01/sendayu-tinggi-acne-balm-review.html ni dah lama ya dinantikan, sebab cepat sangat habis. Ada customer Mellya beli 4 , katanya sebab acne balm paling terbaik dekat set ni. Memang best sebab dia macam concealer dalam masa yang sama merawat jerawat. Jerawat cepat kecut harini tumbuh sapu acne balm, InsyaAllah esok dah kecut. 

Acne Cream launched February 2017. Fungsi dia sangat menarik. Ia membantu mengawal rembesan sebum penyebab jerawat selain menghalang pembentukan parut jerawat. Kemerahan pun dah tak ada. Acne Cream juga untuk hilangkan parut jerawat. 

Face Mist , X-Ne facial spray sesuai untuk kulit sensitif and berjerawat. Pakai sebelum dan selepas makeup untuk merawat kulit dan mengurangkan kulit berminyak. Makeup pun tahan lama. Wajib try.

Tea tree primer pula sebagai primer , base sebelum makeup. Ia mengurangkan kulit berminyak dan membantu mengecilkan pori-pori. Bila makeup, makeup akan tahan lebih lama. 

Luaran dah jaga, dalaman pun penting. Clear tablet. Selain bantu elak jerawat, ia juga membantu mengecutkan, mengecilkan pori, mengurangkan minyak, menghalus dan mencerahkan kulit sebab ia mengandungi collagen dan Vitamin C.

So, macam mana ? berminat nak cuba ? Boleh usyar instagram Ravishing Obsession atau Whatsapp 0189830500 Mellya terus untuk consultation. Mellya akan cerita lebih detail pasal product ni . Boleh beli dengan harga member Sendayu Tinggi.

Insya ALLAH dalam masa terdekat 
Mellya akan cuba review setiap product ni satu persatu. ❤

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

Previous Post
Next Post

About Author

16 comments:

  1. Replies
    1. Berkesan sis, Saya pun baru cuba acne balm dia 😍 tapi majoriti cakap acne balm, toner dia bagus. Face Mist baru launched harini tak boleh nak review lagi hehe ❤

      Delete
  2. sendayu tinggi cik renex pakai gel eyeliner dia je. yg lain x pernah try lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti try la makeup dia yang lain pulak hehe lagi satu supplement paling hot dia, d'folia capsule.

      Delete
    2. Mascara & doll skin ST mmg the best, hihi... Set jerawat ni nanti boleh cubalah, mnyakitkan hati juga muka ni haritu dh clean tetiba dtg balik.

      Delete
  3. tak de jerawat, so tak pakai produck untuk jerawat

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung nya sis huhu saya time nak dekat period tuu maila jerawat seketul dua ketul.

      Delete
  4. pernah guna ST mase tu day cream tak silap best sangat , skrg pun packaging ST pun dah lain...

    ReplyDelete
  5. Sy ade la jerawat seketul dua.. Hee... Sis, kalau untuk parut and dark circle ade?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada dear kalau stakat parut je, toner boleh, whitening soap pun okay.. Tapi kalau nak yg jenis sapu , soothing gel dia memang bagus. Dark circle pun boleh hilang kalau pakai soothing gel ni 😆

      Delete
  6. dulu pernah pakao sekejap ST ni..mmg bagus

    ReplyDelete
  7. Hari2 kena pakai sabun dgn toner je ke sis..sbb xde krim siang dan mlm ye..acne balm dan acne krim sapu time ada jerawat je ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends sis :) Bila ada jerawat pakai pun boleh. Tak ada effect pun kalau berenti. Saya masa awal2 pakai masih tumbuh jerawat, tak banyak tapi dah sebulan pakai baru jerawat dah x tumbuh sgt.Acne cream nak sapu dekat parut je pun boleh, masa tak ada jerawat sebab yang tu utk hilangkan parut.

      Delete
  8. Adakah kesan bergantung pada jenis kulit seseorg? Sbb sye da pki tpi jerawat still ada. Saya pki sbun dan toner shja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on skin. Ada yang lambat ada yang cepat. And ada juga yang berjerawat but pakai set brightening series, jerawat bkurangan tapi bila pakai acne soap, tak da perubahan. Sis cuba pakai acne balm and st clear tablet sekali InsyaAllah okay :D

      Delete