Tutorial : Pasang Google Font Dalam Blog - A box of Crayon

Latest

Friday, 13 January 2017

Tutorial : Pasang Google Font Dalam Blog



Assalammualaikum.

google font

Kadang-kadang stress pasang Google Font tak menjadi. So ni cara untuk pasang Google Font sebetulnya.

First buka Google Font and Cari font yang hendak digunakan. Contoh : Amatic SC

google font

Click button + di sebelah untuk select font. Akan keluar macam ni. 

google font

Copy code di bahagian atas, standard. Macam dalam gambar, 
paste di mana-mana yang korang boleh edit link tu.

Tukar link tersebut ke bentuk baru: 

Link yang dicopy;

kepada link yang baru :
<link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Amatic+SC' rel='stylesheet' type='text/css'/>

Then copy link yang baru dan paste dibawah <head>
Buka edit template , CTRL + F, Search <head>

google font

Copy code ni dibahagian specify in css (kalau korang refer gambar masa nak copy link standard tu bawah dia korang akan nampak), then paste dekat bahagian mana korang nak gunakan font ni, for example sidebar title;

google font

contoh gambar ni menggunakan tulisan lain ya. 
Tapi cara sama je, kalau korang nak edit font bahagian sidebar ; h2.
Lain-lain bahagian pun sama. Kalau nak set size; tengok juga kat image atas ni.

Preview, Kalau menjadi save terus.

Harap fahamlah ye hehehe kalau tak menjadi inform ya. ❤

No comments:

Post a Comment