Tips Edit Blog Seo Friendly (2) - A box of Crayon

Latest

Friday, 10 February 2017

Tips Edit Blog Seo Friendly (2)


Assalammualaikum.


Tak sangka ada juga yang sudi cuba tips simple SEO Mellya share semalam. Yang berjaya naikkan tahniah walaupun sikit. Mellya ada dapat email from Messarah. Jadi Mellya nak kongsi sikit lagi tips harap menaikkan SEO korang lagi la ye.

#1 Tips Edit Blog Seo Friendly: Remove Broken/Dead Links
Tutorial ni boleh refer tutorial Mellya yang lepas. Boleh check di sini. Cuma nak nasihatkan dekat bloglist tu tak perlu pasang untuk semua blog yang korang follow. Dalam tu maybe ada link-link blog yang dah tak wujud. Ni boleh ganggu SEO juga.

#2 Tips Edit Blog Seo Friendly: Headings
Mellya sebenarnya tak pandai tentang ni sebab tu Mellya ragu-ragu nak share. hehe Tapi tak pela, Selalu ada masalah h1 tak ada kan? Haritu Safirul Ammar ada inform cara pasang h1 ni. Pergi ke layout , add a gadget , HTML/Javascript , Copy paste coding <h1>Nama Blog Anda</h1>. InsyaAllah pas tu check dekat SEO tools tu dah tak ada rasanya masalah h1 ni.

#3 Tips Edit Blog Seo Friendly: Alt dan title image
Yang ni bila korang upload gambar, ada macam bawah ni kan? Buka properties, isi apa yang patut.

Tips Edit Blog Seo FriendlyTips Edit Blog Seo Friendly


#4 Tips Edit Blog Seo Friendly: Blog Archive
Yang ini Mellya refer Hasrul Hassan, tapi menurutnya blog archive hanya affect several kind of blog. So bacalah entry beliau dulu ya; http://www.hasrulhassan.com/2015/04/arkib-blog-jejas-seo-blogspot.html .

Macam mana? Ada improvement tak dekat SEO blog korang? Kalau dah practice tips tutorial Mellya yang pertama dan yang ini dengan betul, InsyaAllah dah berjaya. Rasa macam seronok je tengok blogging tips dekat blog ni? Komen la sikit. hehe

Lagi tips-tips blogging daripada Mellya si newbie, boleh baca di sini.


11 comments:

  1. Nice sharing Mellya, akak pun banyak jugak broken link, tapi malas nak check sebab memerlukan masa yang panjang..hihi Insha Allah, sikit demi sikit akak cuba check.. =)

    ReplyDelete
  2. Nanti nak try tips ni sbb blog CR rendah seo lagi. Thanksss

    ReplyDelete
  3. Nanti nak try tips ni sbb blog CR rendah seo lagi. Thanksss

    ReplyDelete
  4. Lebih detail kalini. Nanti nak cuba lah. Thanks for sharing mellya :)

    ReplyDelete
  5. wahhhh thanksss kak mellya sudi sharee

    here i give you a smile tht u'll never forget huhu

    :D

    ReplyDelete
  6. Kak Ana dah buat macam yang Mellya share semalam tapi tak jadi jugak lah. Naik sikit je. Nak try yg ni pulak lah.

    ReplyDelete
  7. Terima kasih Mellya... sharing info ni

    ReplyDelete
  8. okay blog sy takda h1 ni. lepasni nak cuba cara ni pula.

    ReplyDelete
  9. Terima kasih berkongsi tips ni... tips begini penting untuk tarik organik trafik ke blog...

    ReplyDelete
  10. Terima kasih Mellya..saya dah cuba tips-tips yang dikongsi & dah dapat 100%..

    ReplyDelete
  11. Terima kasih Mellya. Mya pun dah dapat SEO 100%, itupun tunjuk ajar Mellya juga

    ReplyDelete