Tips Edit Blog Seo Friendly - A box of Crayon

Latest

Thursday, 9 February 2017

Tips Edit Blog Seo Friendly



Assalammualaikum.

Tips Edit Blog Seo Friendly

Mellya bukanlah pandai bab SEO ni. Tak pandai langsung. Tapi tahulah manfaat blog SEO friendly ni. Jadi kadang-kadang sempat juga ronda-ronda dengan Mr Google tips-tips SEO yang best dan simple. Selain selalu menjadi silent reader blog Hasrul Hassan, blogger luar lain juga menjadi sasaran. Ada satu tutorial/tips mudah yang Mellya jumpa dalam Mr Google yang bagi Mellya sangat simple. Tapi Mellya ambil yang mudah je ye, nak baca full entry boleh search link di bawah.

Kenapa SEO penting?

SEO sangat penting sebab ia membantu untuk menarik traffic ke blog kita. Maksud traffic ni, visitors lah. Bila blog kita mobile friendly, search keywords pun mudah selalu appear dalam web, barulah ramai yang akan menyinggah di blog kita. Korang buat blog mesti untuk orang baca kan? Haa itu lah sebab nya SEO penting.

#1 Tips Edit Blog-Seo Friendly: Title Tag
Nama Article didahulukan dengan nama blog. Contoh tajuk entry "Tips Edit Blog Seo Friendly". Resultnya akan jadi "A Box of Crayon : Tips Edit Blog Seo Friendly". Caranya dengan search code <title>, kalau code itu seperti dibawah , abaikan. Kalau belum copy code dibawah dan paste dibawah <head>.

<title><b:if cond='data:blog.homepageUrl == data:blog.url'><data:blog.title/><b:else/><data:blog.pageName/></b:if></title>

#2 Tips Edit Blog Seo-Friendly: Meta Tag
Short description tentang blog and keywords so that senang nak dicari. 
Copy code dibawah and paste bawah <head>

<meta content='Masukan deskripsi blog anda di sini' name='description'/> <meta content='Masukan Kata kunci Anda di sini' name='keywords'/> <meta content='Masukan Nama Anda di sini' name='author'/>

#3 Tips Edit Blog Seo-Friendly: Gunakan rel='canonical'
Untuk elak duplication. Cari code <head> paste code dibawah.

<link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/>

Tips Edit Blog Seo Friendly

Lepas Mellya apply semua ni, Mellya check disini http://chkme.com/page-seo-tools. Untuk full entry boleh lah refer http://belajarblogleski.blogspot.my/2013/08/9-Tips-Edit-Template-blog-agar-SEO-Friendly.html. Memandangkan ada yang masih belum berjaya, Mellya juga dah sediakan tutorial kedua : http://mellyacrayola.blogspot.com/2017/02/tips-edit-blog-seo-friendly-2.html

14 comments:

  1. Lya pon tak pandai langsung bab SEO.
    Nice tips Mellya, thanks for sharing!

    ReplyDelete
  2. Nak buat lah nanti. Hari tu kak Ana buat naik sikit je. Banyak nak kena edit lagi ni.

    ReplyDelete
  3. wahhhh.. tips yang diperlukan setiap blogger.. tahniah awak SEO da 100% ^^

    ReplyDelete
  4. Thanks, dah try buat hehe tapi still 57% je? hahaha takpalah macam banyak sangat kena tambah.

    ReplyDelete
  5. mellyaaaa syggg. tq sngt. before ni mcm2 tuto busyra search, tp tak pernah capai 100%. paling tinggi pun penah 80%, lepas tu tak tau kenapa jatuh balik jd 78%. tapi lepas ja ikut 3 step yg mellya bagi ni. finally dah 100%... yeay.. <3

    ReplyDelete
  6. Bagus2, memang memerlukan ni. Hahahaha, 59% je, adoii... Nanti Mai try.

    ReplyDelete
  7. dah try, mmg naik dari 20 peratus lebih naik jadi 72% hehe, tapi ada byk lgi nak kena ubah ni baru leh capai 100%

    ReplyDelete
  8. terima kasih blog ucing sudah pun 100%..(^_^).

    ReplyDelete
  9. good tips Mellya..dah lama tak check SEO sendiri .

    ReplyDelete
  10. thanks info SEO Mellya 😉 sy nak try lps ni

    ReplyDelete
  11. dah apply semua tapi masih tak dapat 100%...acane ni? huhuhhuhu

    ReplyDelete
  12. SEO nie memang kena sabar..ekeke saya sendiri kena tekunkan diri..ekeke

    ReplyDelete
  13. Yeayyyy! tenkiu awak. dari 63% jadi 100% fuhhhh legoooo. thanks share tips ni :)

    ReplyDelete
  14. menarik.. tapi masih tak faham lah. huhuhu

    ReplyDelete