Cuba Gilap Bakat Menulis Article Kecantikan - A box of Crayon

Latest

Friday, 14 April 2017

Cuba Gilap Bakat Menulis Article Kecantikan


Assalammualaikum.


Since i'm living the world with internet (can't stop myself from surfing day and night). Other than reading my blog's reading list, i spend most of my time surfing the net and one of my top pit stop is theCovets. Been reading tips and talks about beauty makes me happy all day long even though ada setengah berpendapat orang yang hidup dalam online ni macam tak ada life. haha

I started to read theCovets after i found an article about beauty, 3 Simple Ways to Enhance your Appearance; http://www.thecovets.com/care/beauty-tips/ by Adlil Zulaikha and a Quick and Simple Steps to Perfect Skin article; http://www.thecovets.com/care/exfoliate-skin-perfectly/. Since then, Mellya suka sangat baca theCovets. Banyak info menarik boleh dapat kat sini. Boleh juga kongsi pendapat menerusi web ni. 



To those yang belum tahu theCovets, it is a web yang memaparkan pelbagai jenis tips, product review dan macam-macam lagi. It can be categorized into few sections; the care. the colors, the lifestyle, the scent and the talks. And sekarang dah ada section Malay, memaparkan pelbagai informasi dalam bahasa Melayu. So kalau korang tak berminat baca articles dalam Bahasa Inggeris, boleh je click section Malays. Memang banyak article lain yang best. 

Then, beberapa bulan lepas tu, Mellya menerima email jemputan untuk menjadi penulis bebas di theCovets. Pada mulanya, rasa macam ragu-ragu, takut tak dapat nak berikan komitmen yang baik. Kali kedua menerima jemputan, rasa tergerak hati untuk mencuba. So lepas ni, bolehlah korang melawat Mellya di theCovets kalau rindu lah haha

Banyak kelebihan jadi freelance writer ni, bukan saja boleh menggilap bakat menulis article, tapi juga meningkatkan lagi kebolehan kita dalam ber"SEO" melalui article blog. Mellya masih lagi belajar cara menulis yang betul, dan masih baru lagi untuk dilabel sebagai writer bertauliah yang pandai bermain SEO. Untunglah seo tools untuk check seo articles dah disediakan oleh pihak theCovets, jadi agak mudah untuk kita menulis article yang readability nya tinggi. 

However, commitment is important. Nak jadi freelance writer di web berlainan, kenalah pandai menyusun masa untuk mengarang. Bukan mudah nak mengarang, nak cari idea. Pada mulanya rasa macam senang, banyak sangat bahan nak menulis tapi bila otak dah tepu, satu ayat pun susah nak keluar haha Mengarang untuk entry macam ni tak boleh pendek-pendek tau, mesti at least 600-700 words each. Banyak kan? Boleh kata macam tulis essay la jugak. 

So its a wrap for today's post. Bukan setakat nak kongsi tugas freelance writer ni tapi nak lah juga jemput korang baca article Mellya kat sana nanti, https://www.thecovets.com/author/melly/ komen-komen sikit apa yang patut. hihihi kalau korang berminat nak jadi salah seorang freelance writer pun boleh. Nanti boleh cuba-cuba email theCovets. Nanti diorang akan contact secara email juga. Good luck to you and to my dear self ! lol ❤


10 comments:

  1. congrats Mellya..semoga terus suksess dan nanti Umi jengah kat theCovets tu ya

    ReplyDelete
  2. Tahniah Mellya. Satu pencapaian yg boleh di banggakan. Sis tumpang happy =)

    ReplyDelete
  3. congrats sis.nanti nk singgah la sbb memang suka bab kcntikan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay jangan lupa singgah tau hihi

      Delete
  4. Hebatnya Mellya!

    Selamat terus maju jaya...kipidap!

    ReplyDelete
  5. fae pun teringin nak jadi freelance writer tapi bukan beauty-related topic la. anyway goodluck Mellya ^^

    ReplyDelete
  6. congrat mellya. memang betul apa yg mellya ckp.. sedangkan blog sendiri pun, susah nak karang kan.. cari idea tu sgt mencabar.

    ReplyDelete