Cara Semak Hutang PTPTN secara Online - A box of Crayon

Latest

Tuesday, 26 September 2017

Cara Semak Hutang PTPTN secara Online



Assalammualaikum.


Kebanyakan pelajar di IPTA telah menggunakan PTPTN untuk menyambung pelajaran. Bagi peringkat diploma, korang tak dapat jadikan pinjaman tersebut sebagai biasiswa ya, cuma peringkat degree sahaja boleh ditukarkan kepada biasiswa, itu pun jika korang score 3.5 keatas. Tamat belajar, korang wajib check status pinjaman korang. Selalunya 6 bulan - hingga 1 tahun selepas graduasi bayaran PTPTN akan mula dikenakan. Jadi berikut ialah cara untuk semak hutang PTPTN secara online. 


 .Klik pada bahagian Semakan Penyata Pinjaman.


Masukkan no kad pengenalan. Klik Penyata Kira-Kira Pembiayaan Ujrah.


Log masuk seperti biasa. 


Klik pada bahagian Penyata Baki Terperinci. Bolehlah check berapa balance pinjaman yang perlu korang bayar. Cara nak bayar pun ada, melalui Jom Pay, FPX dan lain-lain. Mudah kan? ❤


6 comments:

  1. Mula2 saya lupa no pinjaman, jenuh mencari.. baru dapat tengok statement... nice info ya...

    ReplyDelete
  2. singgah hari selasa
    bz day this week

    ReplyDelete
  3. sekarang dah tahu cara tapi murung pulak tengok baki hahaha

    ReplyDelete
  4. Memang cek hutang cara ni. Tapi bila tengok bakinya.. berjanggut nak habiskan bayaran

    ReplyDelete
  5. sekarang semua dah jadi mudah nak semak kan.

    ReplyDelete