Monday, 26 December 2016

Book of the Month : Love Letters to the Dead by Ava Dellaira



Assalammualaikum.

Love Letters to the Dead by Ava Dellaira

Tajuk : Love Letters to the Dead
Penulis : Ava Dellaira
Page : 323
Terbitan : Hot Key Books
Harga : RM 39.90

book review

"Sometimes the best letters go unanswered"

Love Letters to the Dead by Ava Dellaira

Short synopsis from the book:

It begins as an assignment for English class: write a letter to a dead person. Laurel chooses Kurt Cobain - he died young and so did Laurel's sister May - so maybe he'll understand what Laurel is going through.

Soon Laurel is writing letters to lots of dead people - Janis Joplin, Heath Ledger, River Phoenix, Amelia Earhart, Amy Winehouse... It's like she can't stop. She writes about her new high school, her new friends, her first love - and her shattered life.

But the ghosts of Laurel's past can't be contained between the lines of a page forever. She must face them - before they consume her.

In Short:

Cerita ni mengisahkan tentang seorang gadis bernama Laurel, baru masuk high school. Bermula dengan assignment, Laurel obsess untuk tulis surat kepada orang yang dah mati. Kira macam luahan hati dia. Dia cuba cari kisah silam orang yang dia tulis surat tu and relate dengan hidup dia. Maybe tu cara dia bersedih dengan kematian kakak dia, May. Pada malam kejadian, something happened between dia and Billy, kawan boyfriend May, Paul. Laurel has been molested and kematian kakak dia somehow menjadi punca Laurel tak dapat menerima apa yang dah berlaku.

Love Letters to the Dead by Ava Dellaira

Overall, best cerita ni. hehe
  3.5 stars over 5
Sad? Yes.

A bit complicated for me sebab tak berapa nak faham flow cerita dia dalam bentuk surat. 
Tapi kalau korang ni memang jenis budak literature/writing, okay kot 😅😅

Saturday, 24 December 2016

Movie Review : Assassin Creed (2016)



Assalammualaikum.


Baru-baru ni, 22/12/2016; Mellya and adik pergi Sunway. Disebabkan craving for Hokkaido Baked Cheese Tart . haha tapi dah dengan hujan lebat ni, rasa macam malas nak balik awal. Usyar-usyar ada cita apa kat GSC. Yang best cuma Assassin Creed. Actually Assassin Creed in based on game (history juga rasanya). At first i thought cita ni mesti merapu. lol but don't judge the book by its cover. Best jugak cita ni rasa macam ada sambungan/sequel nanti.

A glance:
Assasin Creed ialah game keluaran Ubisoft. Bukan saja filem, game ni juga ada mengeluarkan siri buku. Yang minat game mustahil tak pernah dengar game Assasin Creed ni. 


Short synopsis:
When Callum Lynch explores the memories of his ancestor Aguilar and gains the skills of a Master Assassin, he discovers he is a descendant of the secret Assassins society.

Director: Justin Kurzel

Writers: Michael Lesslie (screenplay), Adam Cooper (screenplay)

Stars: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons | See full cast & crew » (credit)

SYNOPSIS

Mengisah kan tentang Callum Lynch yang diselamatkan daripada hukuman mati oleh Abstergo Industries (Modern day Templar) untuk mencari Apple of Eden, kononnya boleh amankan dunia dan elak corruption (apple of eden ni dah lama templar nak, so that diorang ni boleh memerintahkan dunia, kira macam semua orang akan tunduk kepada kuasa diorang ni). Cal ni dikatakan waris atau ada relationship dengan Aguilar, salah seorang assassin pada zaman lampau yang menolak kekuasaan Templar Order. Untuk dapatkan information pasal Apple of Eden ni, diorang selamatkan Cal dan masukkan dia ke dalam Animus (machine ni boleh synchronize genes si Cal ni dengan ancestor dia Aguilar ni, kira canggih la alat ni boleh tau kisah silam si Aguilar melalui Cal.

Spain, 1492, Aguilar dengan partner nya Maria ditugaskan untuk selamatkan anak Sultan Muhammad XII (dia yang menyimpan Apple of Eden) yang diculik ketua Templar. Sebab diorang culik tu semestinya untuk trade dengan Apple tu.

Back to Cal, Callum berkawan dengan beberapa assassin yang lain diketuai Moussa, dia juga selalu berhalusinasi pasal Aguilar and ayah nya Joseph (Joseph bunuh ibu Cal sebab nak lindungi rahsia keluarga mereka itu). Sophia meyakinkan Cal yang ibu dia pun telah dibunuh assassin.

Masuk semula ke Animus, Aguilar and Maria akan dihukum mati tapi berjaya larikan diri, waktu Aguilar performs Leap of Faith, Animus malfunction. Callum dikeluarkan daripada Animus. Cal dapat tahu yang ibu dia juga seorang assassin yang sanggup mati daripada di tahan oleh Templar sebagai uji kaji Animus. Alan, ayah Sophia pula didesak untuk hentikan project Animus membuatkan Sophia sedar ayah nya mahukan Apple of Eden bukan untuk keamanan tapi kepentingan diri.

Sekali lagi ke Animus, Aguilar dan Maria membuat serangan hendap waktu perjumpaan antara
Muhammad dan Ojeda untuk pertukaran Ahmed for the Apple of Eden. Aguilar berjaya bunuh dan dapatkan Apple itu tapi partner nya Maria terkorban. Aguilar kemudian membuat keputusan menyembunyikan Apple itu di kubur/tomb Christopher Columbus. Lepas berjaya dapatkan apple itu, Rikkin dan pengikutnya berpindah ke Templar sanctuary di London untuk upacara pertabalan kuasa.

Dengan memori Aguilar, Cal berjaya selamatkan diri bersama Moussa dan beberapa lagi orang assasin untuk menghalang Templar. Diorang attack tempat tu, Cal bunuh Rikkin untuk dapatkan apple tu. Marah dengan tindakan Cal, Sophia berjanji untuk balas dendam dengan Cal.

Best? Bestla.. Berbaloi la tengok. haha ❤

Thursday, 22 December 2016

Bio Essence 24k Bio-Gold , Gold Water Review



Assalammualaikum.

bioessencegoldwater

Bio Essence boleh dikatakan salah satu hot skincare brand dekat drugstores. Mellya memang dah lama nak cuba Bio Essence, lepas dah cuba set Tanaka White, rasa teringin pula nak cuba 24K Gold Water. Memang berkenan lama dah cuma tak dapat nak beli, cari tak jumpa botol kecil. Botol besar sangat (Mahal lak tu haha). Entah macam mana masa pegi Tesco Extra Seberang Jaya jumpa botol kecil 30 ml berharga RM 21.90 (discount 30% sampai 16 December agaknya, jadi  RM 15 lebih) di Watson. Memang tak lepaskan peluang. 

product review

BIO-ESSENCE 24-K GOLD, GOLD WATER

bioessencegoldwater

Kalau korang nak tahu, mahal tau usually serum atau apa-apa yang mengandungi 24k gold ni. Mellya pun tak pastilah yang kita dok tengok dekat Instagram, jual murah-murah tu diorang dapat gold daripada mana, tapi Bio Essence ni much more trusted. Bukan senang nak dapat jual dekat Watson, banyak procedure. Gold water ni actually mengandungi anti oxidant yang menghalang free radicals and melambatkan proses penuaan. haha baru 23, dah amik langkah pencegahan (actually berkenan dengan bottle cantik dia, tu yang beli). 

Gold water ni mesti ramai tak tau nak pakai time bila kan? Actually lepas cuci muka tu and sapu toner, boleh je pakai gold water ni. Macam pakai serum jugak. Lepas dah apply dia akan cepat meresap, kulit akan rasa tegang. Bila makeup, makeup nampak sekata. Jadi kalau yang ada masalah pori besar macam Mellya, elok la pakai ni.

Antara fungsi Bio Essence 24k Bio-Gold , Gold Water :
Fine Pores, Firm and Supple, Wrinkle Defy, Sebum Restored, Energized, Luminous Radiance

  • Mengecutkan pori: Pori-pori akan jadi lebih kecil, kulit terasa tegang dan licin 
  • Tegang & Lembap: Memperbaiki sel kulit, elasticity dan elak kulit kendur 
  • Mengurangkan kedut halus: Mengekalkan keremajaan kulit 
  • Melembapkan kulit: Kulit lebih matte dan sebum balance 
  • Menggalakkan skin renewal: Kulit sihat dan muda 
  • Glow and radiance: Muka lebih glowing 

What i felt after using Bio Essence 24k Bio-Gold Water

Lepas pakai, rasa kulit smooth sangat. Makeup pun sekata. Kulit rasa licin and lembut tu yang suka sangat ! Glowing? Betul sangat apa yang diorang state dekat kotak . Tegang wey tegang! Sebotol kecil ni 30 ml tahan berbulan jugak lamanya.

  • Affordable
  • Long lasting
  • Firm skin
  • Easily absorbed

Cara pemakaian Bio Essence 24k Bio-Gold Water

Macam gel, tidak berwarna ada gold flakes in it, Sapukan lepas cuci muka. tapi Mellya selalu lepas cuci, pakai toner dulu then only sapu gold water ni. Tak banyak setitik dua dah cukup untuk seluruh muka ni. Jadi memang jimat.

Repurchase?

Yes of course ! Tapi tak habis-habis lagi gold water Mellya. haha pas abis ni baru beli lah. So kalau baru nak try, boleh la try sekarang. Nak beli serum mahal tu memang tak mampu lah. Kalau korang jenis tak suka pakai yang ni, Mellya ada jugak beli Bio Essence Miracle Bio Water yang tu pun best gak heheh sejuk muka.

Note:
Overall great. Muka tegang, apply makeup senang, kulit smooth just like wearing serum. 

So, I give it 🌟🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

Friday, 2 December 2016

Bio Essence Tanaka White Review



Assalammualaikum.


Bio Essence Tanaka White Cleanser & Softener Value Pack

Keep Your Skin Whiten, Firm, Moisturized & Cool

Niat hati nak beli lotion dan barang rumah, tapi lain yang dicapai nya. haha Tengah sibuk shopping "Ter" lalu dekat kawasan facial. BioEssence Cleanser and Toner RM 43.92??? Laju je amik. Sebab memang dah lama teringin cuba BioEssence. "Adik sikalang ada promo. Banyak mulah." Mellya pun laju je cakap "Aaa saya nak cuba dulu " Ngeee ish pantang nampak orang senang minah promo ni hehe "Okay adik , i kasi u sample day cream sama night cream. U pakai sikit saja nanti okay u datang beli dengan saya". Sengih jela kita pun. Dapat jugak merasa Day Cream dengan Night Cream. Tinggal spot cream tak jumpa lagi. Mellya beli dekat Watson, 20g cuma RM 37.80. Serum pula kalau dekat Aeon Wellness RM 79.90, tapi kalau beli kat Watson boleh dapat lagi murah sebab member card.

Dah bayar... WEYH target lain, lain aku beli. Lotion lupa. haha dahla membebel. Rini nak review Tanaka White itew yang baru ni *happy*

Kayu tanaka ni selalunya digunakan untuk mencerah dan merawat kulit. Selain itu membantu mengekalkan kelembapan,  menyejukkan wajah waktu cuaca panas, halang sinaran UV dan mengurangkan pertumbuhan jerawat. Sangat famous di Myanmar.

Product review

Tanaka White Double Whitening Cleansing Foam

Bio Essence Tanaka White Cleanser & Softener Value Pack

Buih-buih membersih kotoran di wajah. Mengandungi extract kayu tanaka dan tranexamic acid serta bahan herba lain, membantu membersih dan restore seri wajah. Rasa cerah and segar lepas pakai. Warna putih, cara pakai cuma picit sedikit di telapak tangan dan sapu di wajah dan leher dengan sedikit air 

What i felt : Tak tau nak cakap rasa sejuk  dan best sangat. 
  • Remove excess oil, dirt and make up
  • Cleanses, whitens and moisturizes skin at the same time
  • Skin is refreshed, fairer and smoother after wash

Double Whitening Bright White Clarifying Softener 

Bio Essence Tanaka White Cleanser & Softener Value Pack

Mengandungi extract kayu tanaka dan tranexamic acid serta extract timun, grapefruit untuk mencerah dan melembap kulit. Warna seperti air jernih, cara pakai selepas membersih, titiskan sedikit pada cotton pad dan sapu seluruh wajah. What i felt : Tak kering and tak melekit.
  • Tanaka Extract protects skin from harmful UV rays, keeps skin cool and moisturized
  • Enhanced with Tranexamic Acid to effectively whiten skin
  • Gentle and alcohol-free formula, thoroughly removes dirt and impurities on skin
  • Hydrates skin, tightens pores and softens for smoother and finer complexion
  • Enhances skin absorption of nutrients from subsequent skincare products

Tanaka White Whitening Day Cream 20g

Bio Essence Tanaka White Day Cream & Night Cream

Mengandungi SPF 20 , boleh dijadikan foundation juga. Kalau mengikut kotak Bio-Essence ni, cream ni boleh memudarkan freckles dan sekatakan tona warna kulit.

Cara pemakaian : Lepas pakai toner, serum, pastu sapukan day cream ni.  
What i felt : A bit oily, mungkin nak kena kurangkan kuantiti. haha But parut kian menghilang. Muka makin cerah and sekata.

Tanaka White Double Renewal Night Cream 20g

Bio Essence Tanaka White Day Cream & Night Cream Bio Essence Tanaka White Day Cream & Night Cream

Merawat sel kulit rosak, melicinkan tekstur kulit dan mengurangkan garis halus dan kedut.

Cara pemakaian : Lepas pakai toner, sapu night cream.Tidurrr sampai pagi esok hehe
What i felt : Licin, licin muka itew, suka. hehe tak sabar nak tunggu hasil kesabaran. Muka kusam dah tak berapa nak kusam, cerah sikit dari biasa. Botol dia ada cover yang korang boleh press untuk buka. Mellya tak buang cover ni sebab bagus jugak cover ni. tak nak masuk habuk.

Tanaka White 4X Intensive Serum 30g

Bio Essence Tanaka White Cleanser & 4x Intensive Serum Value Pack

Comel je botol dia. Function serum ni ialah membantu menghalang pembentukan dark spot akibat melanin, mencerahkan kulit kusam, mencerahkan dan mengurangkan pigmentasi. Berbaloi kalau beli value pack ni. 

Cara pemakaian : Sapu dua kali sehari pada wajah yang bersih, 1-2 titik. First sapu seluruh muka. Second, sapu pada kawasan dark spot.

What i felt : Not sticky, rasa moist, and cool. Okay, cuma nak tengok lagi kesan dia. hehe Tapi overall, lepas 2 bulan pakai, memang ada perubahan, jerawat dah tak tumbuh, muka rasa licin dah tak ada bump. 

Note: Bio Essence Tanaka White Bagus Ke ? Macam yang semua tahu la kan, Mellya memang pengguna Bio Essence. Sebab dah buntu nak try product apa lagi kan. Nak try macam-macam takut tak sesuai, bazir pula. haha One more reason sebab senang nak cari, boleh beli dekat hypermarket, Watson, Guardian dan lain-lain. Alhamdulillah sekali cuba muka okay.

Nak kata muka jadi putih gebu macam pakai produk mercury or skin care pemutih yang lain, tak lah. Tapi boleh la, muka bersih, cerah sikit lepas beberapa bulan pakai. Nak tukar lain? Buat masa ni, tak kot sebab rasa macam yang ni ja yang paling okay. haha Ada orang cakap mahal Bio Essence ni, tapi sebenar nya tak adalah mahal mana, kalau beli yang value pack. 

Sebab tu orang cakap, berbelanjalah dengan bijak.

Bio Essence Tanaka White Bagus Ke?

Apa lagi? Selain muka cerah sikit, biji-biji halus yang selalu tumbuh di muka, dah tak berani naik dah. Muka licin, cuma time period je ada jerawat sikit, normal lah tu hormone haha Jadi yang nak try Bio Essence Tanaka White, silakan. Mellya memang suggest korang try, cuma hasilnya depends on kulit korang la ye. Cepat lambat.. Nak cantik kena sabar. haha Overall great products ! Tak ada kesan-kesan yang membuatkan kita menyesal beli. haha However, effect wont be fast lah, all good things takes time. So good luck ! 

So, I give it 🌟🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

Thursday, 24 November 2016

Movie Review : Inside Out (2015)



Assalammualaikum.

Movie Review (Inside Out 2015)

SINOPSIS

Mengisahkan seorang gadis berusia 11 tahun bernama Riley dengan 5 perasaan or emosi nya, Joy, Sadness, Anger, Fear and Disgust. Joy ni leader. Kiranya macam orang disebalik tabir kehidupan Riley. Sejak kecik lagi Joy yang handle dia. Character-character emosi Riley ni dalam minda dia, kononnya dalam minda Riley ada console untuk diorang ni handle emosi and kelakuan Riley. 

So one day, Riley and parents dia terpaksa berpindah ke tempat baru , from Minnesota ke San Francisco. Kawasan persekitaran baru tu menakutkan Riley. Emosi dia mula tak stabil sejak dia ke sana. Dia mula memberontak, moody dekat sekolah, dah tak happy macam dulu. So tanggungjawab Joy untuk happykan Riley dengan mengimbas kembali kenangan-kenangan manis Riley masa dulu. 

Waktu dia imbas kenangan dengan family dia waktu bergambar dengan dinosaur, sadness terpegang ball memory (macam dragon ball je) so kenangan tu mencetuskan kesedihan. Geram juga dekat sadness ni semua kenangan dia nak pegang huhu 

First day of school, Joy suruh sadness duduk diam-diam. haha So waktu Riley introduce diri dia cerita kenangan dia dekat Minnesota. Tanpa disedari Sadness terpegang memory tu, Riley pun menangis menghasilkan core memory berwarna biru. Then Joy cuba selamatkan core memory yang lain tapi terperangkap dekat long term memory. Riley's trauma mencetuskan seismic collapse of the “personality islands” – literally, floating landmasses dalam minda Riley– family, friendship and hockey yang penting dalam hidup dia. So bermulala adventure Joy dan Sadness untuk selamatkan Riley. Lepas balik skolah, Riley mula tunjuk tanda-tanda disrespectful, marahkan ma and ayah dia. End up ayah dia suruh dia masuk bilik, Ayah dia cuba nak pujuk dia, tapi tak berhasil. Goofy island dah collapse. Macam-macam lagi la yang berlaku, friendship island collapse pastu honesty island terancam sebab Riley curi kad kredit ma dia sebab nak larikan diri ke Minnesota. 

Dalam usaha Joy and Sadness tu, diorang terjumpa imaginary friend Riley waktu kecil. Lastly, Riley berjaya diselamatkan . And benda yang berlaku tu semua actually mematangkan diri Riley.

Bestla sangat berpengajaran. Hehe 


Jom tengok sikit apa yang best dalam Inside Out.

Wednesday, 23 November 2016

Five Facts About Me


Assalammualaikum.


Memandangkan banyak yang tanya tentang ni, so 5 Facts About Me. Banyak facts tapi disebabkan terpaksa pilih lima je, so ini lah dia. 

I am left-handed
Dalam family Mellya sorang je kidal. haha Entahla sesat mana kidal sorang. Dahla muka yang paling gelap. Black sheep betul hahaha 

I like purple, red, black, nude colours and pastel colours
Dulu boleh cakap baju kurung majority purple and red. Mengancam gila kan baju merah makngah haha tak dapat kaler tu meroyan. Skarang dah besar boleh dah pakai kaler lain. Tak meroyan dah  😂😂

I like buah pelam and fruit juice
Kecik-kecik pernah memberontak sebab tak dapat buah pelam. Nampak kan ciri-ciri budak keras kepala masa kecik hahaha tak nak balik rumah sebab tak dapat pelam. ish ish ish skarang suka buah pelam lagi . And bahagian buah pelam yang mellya suka ialah biji, gigit sampai licin. And then kalau pegi mana-mana kedai air buah wajib. Tembikai, orange ngan carrot juice memang top favourite.

I like to collect cute little things
Sanggup habiskan duit beli benda-benda comel. Memang dah jadi habit. Benda kecik and comel macam pemadam bentuk makanan ke, lotion mini bottle ka. Apa-apa je yang kecik-kecik , and comel mellya suka. Kawan Mellya suka berleter bila mellya beli benda merapu haha


Five Facts About Me,Me Without Music


Listen to music
Mellya memang suka dengar music. Depends on my mood and my current interest. For example, at this moment Mellya minat Twenty One Pilot, so playlist akan full dengan lagu diorang je. Bila dah dengar tu bukan setakat dengar je tau, melalak sekali. Konon suara sedaplah. haha lagi menggila kalau adik ada. Senaman before tidur konon. haha

Banyak benda yang orang tak tahu pasal Mellya. Nampak je ala-ala ayu. Tapi pelik sebenarnya heheh orang yang rapat je tahu macam mana mentally ill nya Mellya haha ❤

Thursday, 17 November 2016

Girls versus Mermaid Skirt


Assalammualaikum.


Hola peeps! Stunning sequins skirt huh? Do not panic as I suddenly sharing my interest in wearing mermaid skirt lol Hello, even I’m a skinny girl (seriously but now, gaining some weight after few months staying home haha) 

I’m not rectangle I still got some curve if you want to know 😒😒I had fallen in love with mermaid skirt for a quite long time as it is also super comfy.

Instead of looking at the sight of shimmery sequins, focus on that waistline of this skirt and its hip hugging form. Definitely, easiest way for ANY body type to flaunt their curves. Yes, even you the girl who keeps being told that her body is shaped like a rectangle (like me) haha seriously, don’t be put down by your body shape! Boost your confidence by wearing universally flattering pieces such as the mermaid skirt. So read on and find out why you really need to wear this.

Best for all body types and shapes

Yes, forever the number one reason to wear this beautiful piece - it is universally flattering for all body types and shapes! There’s nothing more beautiful than a confident woman embracing the beauty of her body. Petite, plus size, rectangle, pear shape you name it the mermaid skirt will always make you look absolutely fabulous. Hey, show us some curves lol not a wood-piece like!

Dress it up or down


Versatility at its best, ladies! 

The main point is it can be worn at any time of any day. Whether you’d like to dress it corporate friendly or professionally for an important business meeting, or for a super cool outfit of the day so you can become an instant street style star, anything is possible when you put on a mermaid skirt. Other than that, the mermaid skirt can also be worn for glamorous events as nothing can beat the mermaid skirt when it comes to the comfort and stunning visuals it brings. Go girl!

"Who you are, where you’re from"

Sounds familiar? Yes, just like the Backstreet Boys song, the mermaid skirt transcends culture and figures. It doesn’t matter if you’re a high end celebrity or a humble Muslimah fashionista - the mermaid skirt is a MUST HAVE in every women’s closet. Despite its body hugging features, you can still wear it modestly by covering up with a good outerwear. There is no end to styling the mermaid skirt. It is made for absolutely EVERYONE.

These are the Top 3 reasons why you need to be wearing a mermaid skirt now. It’s airy enough for humid and hot weather so hey, go ahead and buy mermaid skirt online today! Trust me you gonna love it 💋 I done my research here lol so later I’m going to add one more into my collections too! 😉😉

Monday, 7 November 2016

Random : Orang Kidal lebih Pintar?



Assalammualaikum.



Random post kali ini tentang orang bertangan kidal dikatakan lebih pintar berbanding biasa? Betul atau tidak? haha Untuk pengetahuan korang pembaca Mellya Crayola blog picisan nih, Mellya ni left-handed. Iya, tangan kiri. Makan kalau dengan sudi memang dengan tangan kiri, menulis lagi lah. And orang cakap bila kita banyak guna kan tangan yang cekap tangan kita akan besar, and ya, tangan kiri Mellya lagi besar berbanding tangan kanan. Sebab tangan kiri ialah tangan yang selalu Mellya gunakan untuk buat kerja, contoh iron baju, angkat barang dan lain-lain.

Bila bertangan kiri ni, semua kita buat orang rasa lain. Macam Mellya, parents Mellya memang tak harap Mellya iron atau masak. Katanya sebab nampak cara Mellya pegang tu lain. haha Actually sama je, cuma Mellya guna tangan kiri, sebab tu nampak lain. 

So tadi Mellya ada mood nak blogwalking, terbaca satu article mengenai orang yang kidal. Katanya orang kidal pintar. So antara main point yang Mellya rasa menarik, tertarik nak baca korang boleh lah baca kat bawah ni. 

Antara yang menarik perhatian Mellya:

  1. Lebih cenderung mempunyai alahan
  2. Mudah mendapat migrain
  3. Lebih cenderung menjadi penderita insomnia
  4. Menggunakan lebih bahagian otak kanan
  5. Lebih berkemungkinan mengalami gagap dan disleksia
  6. Berfikir lebih baik dan dalam persepsi 3D. 
  7. Lebih baik dalam multi-tasking.
Kenapa Mellya tertarik dengan fakta ni ? Sebab Mellya rasa ada pada Mellya. Yes, i got some allergy (tak boleh kena habuk, and im not sure what i cant eat), Migrain, yes i do. Insomnia, yes sometimes. Otak kanan? Maybe coz i think i am creative (okay okay angkat bakul haha). Gagap, yes also sometimes and not severe. Multi tasking, yesss i love to do banyak kerja in one time.

Fakta yang Mellya tak pasti ada ;

  1. Kebanyakan orang kidal juara dalam pelbagai bidang.
  2. Orang kidal lebih cenderung menjadi ahli sukan.
  3. Memiliki kecerdasan fikiran yang lebih istimewa dan berfikir lebih pantas.
  4. Orang kidal mampu mendukung sisi kiri tubuhnya untuk semua kegiatan fisikal. 
  5. Orang kidal dua kali lebih berjaya dalam menyelesaikan masalah dan memiliki IQ lebih tinggi.
  6. Orang dengan tangan kidal relatif lebih cerdas daripada bukan kidal.
  7. Orang Kidal lebih mudah mengawal emosi dibandingkan dengan bukan kidal.
  8. Cenderung mendengar bunyi yang berubah lebih cepat.

Menarik kan ? Ingat tau 13August kena wish Mellya Happy left-handers day hahaha ❤

Thursday, 3 November 2016

Tutorial: Kenapa Perlu Daftar Web Ping Blog



Assalammualaikum.

akibat babab

Salam semua. Mesti selalu bila belek blog orang korang akan nampak banner kecik pingje atau babab.net and macam-macam lagilah. Untuk pengetahuan newbies, semua ini ialah web yang menyediakan perkhidmatan ping entry blog secara percuma.

Kenapa perlu daftar web ping blog?

Nak tahu kenapa? Salah satu sebabnya ialah dengan auto ping ini, blog kita akan dapat liputan secara meluas. Lebih ramai orang akan dapat nampak kewujudan blog kita terutama kalau yang pasang widget bermacam link blog tu. Sambil tengah baca blog orang, bila nampak tajuk and gambar entry korang di sidebar atau mana-mana bahagian blog Blogger yang menggunakan ping ini, diorang secara automatic akan click dan baca. haa Nampak tak permainannya? heheh

Selain itu, bila ada wujudnya widget seperti ini, orang akan rasa blog kita ni padat dengan informasi. Jadi kelebihannya, ia mengundang pembaca untuk datang terjah lagi dan lagi.

Keburukannya?

Ada sesetengah mengatakan auto ping widget ni mengganggu seo blog mereka. Tapi keburukan yang Mellya hadapi sendiri ialah seperti gambar bawah ni.

akibat babab

Kewujudan entry-entry sebegini memang menyakitkan hati Mellya. Tak sedap mata memandang tau. Walaupun bukan hasil penulisan kita, tapi still.. it's on my blog! Malu lah. Tu Mellya yang censored kan, macam nak pengsan juga tadi tengok. 

Apapun harap pihak auto-ping check blogger-blogger sebegini and banned mereka daripada menggunakan service ini. Bagus auto ping tapi bila ada masalah macam ni, tak best la kan ❤

Friday, 28 October 2016

Random : Tongue Twister



Assalammualaikum.




Ingat lagi tak waktu zaman sekolah dulu selalu kena practice tongue twister? Sampai tergeliat-geliat lidah rasanya. haha flash back masa zaman sekolah rendah. Dulu masa sekolah rendah, Mellya sekolah Convent. Budak sekolah convent ni for sure semua perempuan and di label pandai speaking, bajet orang puteh gitu. haha

Kalau nak tau, logic juga dilabel begitu, sebab apa? Kelas English and Bahasa Melayu waktu Mellya dulu diwajibkan bawa dictionary tebal tu. Tak boleh dwibahasa, jadi Mellya ada kamus dewan dengan kamus oxford. Setiap kali kelas memang kena bawa, nak tinggal dalam kelas takut hilang (bila diwajibkan, kadang-kadang ada yang curi juga walaupun semua perempuan). 

Masih lagi ingat cikgu Mellya masa zaman sekolah, nama dia Sir Raju. Dia macam garang, tapi actually hati dia baik. Masih ingat lagi dia pertahankan Mellya waktu ada seorang student (which is actually kawan Mellya yang jealous sebab Mellya dapat jadi ketua untuk sebuah sketsa ni). Habis satu sekolah mak budak tu yang actually cikgu sekolah tu juga kecoh cakap pasal Mellya. (entah apa budak tu mengadu dekat ma dia Mellya pun tak pasti, mentang lah anak cikgu).

UPDATE: Lat year 2016, hujung tahun. Berita sedih, Sir Raju dah meninggal dunia sebab tak pasti. Ada yang cakap beliau sakit. 

So tribute to Sir Raju yang sangat lah awesome hehe jom tengok tongue twister yang Sir Raju selalu sangat test kami haha Nama negara, ibu negara pun dia soh hafal tau. Tapi dah tak ingat dah, even though sekarang lulusan tourism kahkahkah


How many yaks could a yak pack pack if a yak pack could pack yaks? 


Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?


I wish to wish the wish you wish to wish, but if you wish the wish the witch wishes, I won't wish the wish you wish to wish.


She sells seashells by the seashore.
The shells she sells are surely seashells.
So if she sells shells on the seashore,
I'm sure she sells seashore shells.

Red lorry, yellow lorry.

Betty Botter bought some butter,
But she said this butter is bitter,
Bitter butter is bad for batter, 
So she bought some better butter,
To make her bitter butter better.

Which wristwatches are Swiss wristwatches?

How much wood would a woodchuck chuck
If a woodchuck could chuck wood?
He would chuck, he would, as much as he could,
And chuck as much as a woodchuck would
If a woodchuck could chuck wood.

Hehe menggamit memori tak ? ❤

Thursday, 27 October 2016

Movie Review : Dr Strange (2016)


Assalammualaikum.



haha menarik sebab Sherlock Holmes and Hannibal berlakon cita ni. I loike !

Directed by : Scott Derrickson
Produced by : Kevin Feige
Based on : Doctor Strange by Steve Ditko
Starring : Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton
Production company : Marvel Studios
Distributed by : Walt Disney Studios Motion Pictures
Running time : 115 minutes

SYNOPSIS

Stephen Strange ialah seorang pakar bedah neurologi/ neurosurgeon terkemuka. Sampailah pada satu malam, dia terlibat dalam kemalangan yang telah menghancurkan tangan nya. Macam-macam cara dia buat untuk dapat balik kecekapan tangan nya tapi tak berjaya. Dia dapat tahu ada seorang patient dia yang dia tak nak rawat sebelum ni (dia ni masa jadi doctor agak sombong, and dia tak nak rawat patient ni sebab dia rasa tak da harapan) seorang pesakit paraplegic yang entah macam mana boleh sembuh. So dia pun jumpa patient ni.

Nama patient ni Jonathan Pangborn, dia cakap dia pulih lepas berguru dengan Ancient One, di Kamar Taj, Kathmandu. Masa ni la dia belajar banyak benda-benda berkaitan magic, dimensi and spiritual. Dia juga dapat tau rupanya Ancient One ini ada banyak sanctum (NY, London dan HK) untuk lindungi dunia daripada dimensi gelap.

Kaecilius, bekas penuntut Ancient One ni (dia rebel, sebabnya dia nak immortality macam Ancient One) telah curi beberapa page dari Book of Cagliostro untuk summon Dormammu, penjaga dimensi gelap.  He and his minions attack the library, sending Strange into the New York Sanctum (ada cincin ni boleh bawak diorang travel) there, after a battle, Strange manages to immobilize Kaecilius with the aid of the Cloak of Levitation (rob terbang). Kaecilius pun cerita dekat Strange yang Ancient One dapat immortality melalui dimensi gelap. Lucian, salah seorang ahli Kaecilius attacks Strange tikam dia, menyebabkan Strange guna cincin dia untuk teleport ke hospital ex-girlfriend dia, Christine Palmer. Strange assists in the procedure via astral projection, tapi Lucian's own astral projection attacks him. Strange berjaya bunuh Lucian menggunakan electric lepas Palmer gives his body a strong defibrillation, then dia balik ke Sanctum untuk bantu Karl Mordo lawan Kaecilius in the Mirror Dimension. Tiba-tiba Ancient One datang then lawan dengan Kaecilius, but jatuh dari bangunan. Strange bawak dia ke hospital tapi dia cakap dia terima kematiannya dan mati (tak nak hidup dah). 

Strange and Mordo teletransport ke Hong Kong, tapi terlambat, Kaecilius dah musnahkan sanctum kat situ. Wong yang jaga tempat tu rasanya dia terkorban sampailah Strange datang. Using the Eye of Agamotto, Strange reverses time to restore the city and the Sanctum before personally confronting Dormammu in the Dark Dimension. Dormammu kills Strange, but realizes that Strange has used the Eye to create an infinite time loop, trapping Dormammu and himself in the same repeating moment. Dormammu accepts Strange's bargain to leave Earth and take the souls of Kaecilius and his minions with him in return for freedom from the loop. With that, Dormammu whisks away Kaecilius and his minions and Earth is saved. With the Ancient One gone, Strange becomes Sorcerer Supreme, but Mordo, disillusioned by the revelation that the Ancient One was breaking her own rules by drawing power from the Dark Dimension, abandons the society. It is also revealed that the Eye of Agamotto is the Infinity Stone of Time.

In the mid-credits scene, Strange is paid a visit by Thor, who asks for his help in searching for Odin. In the post-credits scene, Mordo visits Pangborn and takes away the magic that cured him of his paraplegia. 

P/S: Nampak nya Dr Strange nak masuk geng Marvel la ni haha bestla sonok! 




Friday, 21 October 2016

'Frequently Used' fonts Untuk Blog Yang Cantik



Assalammualaikum.

Frequently used fonts

Ramai tanya mana Mellya cari font yang cantik-cantik. So harini Mellya nak kongsi tempat yang selalu jadi rujukan Mellya untuk font.

Ubuntu Condensed | Google fonts | fontsquirrel


amatic sc

Amatic SC | Google fonts | Fontsquirrel


Jenna Sue | Fontssquirrel | dafont

angeline vintage
Angeline Vintage | urbanfont | dafont

Nanti boleh lah korang try sendiri pulak ❤

Thursday, 20 October 2016

Sinopsis Please Come Back Mister Full Episode (ONE)



Assalammualaikum.

Sinopsis Please Come Back Mister Full Episode (ONE)

Drama: Come Back Mister (literal title)
Revised romanization: Dolawayo Ajussi
Hangul: 돌아와요 아저씨
Director: Shin Yoon-Sub
Writer: Jiro Asada (novel), Noh Hye-Young
Network: SBS
Episodes: 16
Release Date: February 24 - April 14, 2016
Runtime: Wed. & Thu. 21:55
Language: Korean
Country: South Korea
Cast members: Rain, Lee Min Jung, Oh Yeon So, Yoon Park, Kim So Roo, Kim In Kwon, Honey Lee, Choi Won Young, Ra Mi Ran, Lee Tae Hwan


SINOPSIS

          "Kim Young Soo (Kim In Kwon) was a hard-working employee of a major department store who died apparently suicide after a tough day on the job (At the end of the story the reason why he died is due to exhausted and he was fixing the store's flag and collapsed brain malfunctioned). On the same day, Han Ki Tak (Kim Soo Ro), a tough-guy chef who ran a cafe, died in a car accident (At the end of the story the reason why he died is Na Suk Chul hired someone to run over him). Young Soo and Ki Tak meet in the afterlife and are on a train bound for heaven when Young Soo decides he can’t go just yet. He wants to make sure his young wife, Shin Da Hye (Lee Min Jung), and daughter, Han Na (Lee Re), are taken care of. Young Soo and Ki Tak both jump off the train and negotiate with the angel Ma Ya (Ra Mi Ran) for some time back on Earth to wrap up a few loose ends.

           In a strange twist, Young Soo’s spirit comes back in the body of a good-looking young man who happens to resemble Lee Hae Joon (Rain), the illegitimate son of the department store’s chairman. The chairman’s first son, Cha Jae Kook (Choi Won Young), is not happy to see Hae Joon back from the United States and is determined to chase him out of the company. (The real Hae Joon were stranded in an island). Young Soo is shocked to discover that his widow, Da Hye, is now working at the department store as a sales clerk, while young manager Jung Ji Hoon (Yoon Park) watches over her.

            Ki Tak comes back in the body of a beautiful young woman, Hong Nan (Oh Yeon Seo), and he has a heck of a time trying to navigate his new body as he tries to help his actress ex-girlfriend, Song Yi Yeon (Honey Lee), escape from the grasp of a dangerous gangster, Na Suk Chul (Oh Dae Hwan) with the help from Yi Yeon's manager which is also his close but not related brother, Choi Seung Jae (Lee Tae Hwan). Ki Tak pretend to be Hong Nan which is Ki Tak long lost siblings.

             After all the obstacles they went through, (Hae Joon/Young Soo almost die after being hitted by a car (Na Suk Chul), Ki Tak real sister or Hong Nan is Da Hye which is Young Soo's wife, Seung Jae stabbed by Na Suk Chul), Da Hye was kidnapped by Na Suk Chul. Ki Tak save his sister by killing Na Suk Chul and himself ( because he violated the rules not to kill people or suicide, all memories about him and his existence has been deleted from earth). Few days later Hae Joon going back to heaven, and Da Hye notice he was actually his death husband. "

One of my favourite. Lawak one of it waktu Kim Soo Ro kiss Kim In Kwon haha but sedih nak mampus time Han Ki Tak nak selamatkan adik dia dari Na Suk Chul. And paling macho dalam ni Lee Tae Hwan hihi

Sinopsis Please Come Back Mister Full Episode (ONE)

Wednesday, 19 October 2016

Quiz: What Are You?



Assalammualaikum.


Mellya memang kaki jawab quiz. Bukan quiz yang budak-budak pandai rajin menjawab tu. haha ni lebih kepada quiz merepek. Semalam terbaca entry Cik Mai. Dia jawab soalan dekat http://meaww.com/. haha sajalah aku pun buka ternampak soalan ni :- What Are You ?


Result nya:

Haha actually untuk korang yang selalu stress dekat office tu, 
eloklah spend sikit masa jawab quiz-quiz merepek ni. 
InsyaALLAH, stress hilang haha Even though tak betul pun, at least menghiburkan ❤

Tuesday, 18 October 2016

Sinopsis and Free Download OST Scarlet Heart Ryeo (2016)



Assalammualaikum.

Sinopsis Scarlet Heart Full Episode (ONE)

Drama: Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (literal title)
Network: SBS | ONE
Episodes: 21
Release Date: August 29 - November 1, 2016
Runtime: Monday & Tuesday 22:00
Language: Korean
Country: South Korea
Casting Members: Lee Joon Ki, Lee Ji Eun, Kang Ha Neul

SINOPSIS

      " Drama berdasarkan novel Cina bertajuk "Bu Bu Jing Xin " oleh Tong Hua. Mengisahkan tentang kisah percintaan antara Lee Joon Ki (Arang and the Magistrate) dan Lee “IU” Ji Eun (Dream High).

            Hae Soo (IU) ialah wanita dari 21st century yang terperangkap dalam gerhana matahari, telah merentas masa ke zaman dinasti Goryeo yang telah memerintah Korea selama hampir 500 tahun. Kalau boleh dia nak halang sejarah yang tak diingini. Hae Soo mendapati dia berada di Istana, dan menemui Wang So, Lee Jong Ki.  Juga ada beberapa lagi putera raja yang menjadi perhatian bagi mendapatkan takhta sebagai Raja. Wang Wook (Kang Ha Neul) putera ke lapan dan putera ketiga Wang Yo. Berlaku perebutan takhta antara adik beradik selepas kemangkatan Raja zaman tu "

" Apakah kesudahan kisah ini? Adakah Hae Soo kembali ke zaman asalnya? "

First sekali, Hae Soo keliru dengan perasaan dia. Dia suka Wang Wook at the same time dia tak boleh ignore Wang So. Wang So ni nampak je macam sombong tapi hati ada taman hihi Handsome gila !

Tak happy sebab ending so sad..... sobsob

Hae Soo keluar dari istana and kahwin dengan Jung. Dia pregnant pastu mati beberapa lama kemudian lepas dia bersalin. Salah satu sebab dia mati maybe sebab dia rindu Wang So. huhu disappointing sebab Hae Soo tak kawin dengan Wang So 😭

Sinopsis Scarlet Heart Full Episode (ONE)

Tak boleh move on kalau tak download soundtrack Scarlet Heart. haha

Antara favorite soundtrack pilihan:-



For You – Baekhyun, Chen, Xiumin (EXO) | FREE DOWNLOAD

Say Yes – Punch | FREE DOWNLOAD

Be With You - Akdong Musician | FREE DOWNLOAD

A Lot Like Love – Baek A-yeon | FREE DOWNLOAD

I Love You, I Remember You – I.O.I | FREE DOWNLOAD

Forgetting You – Davichi | FREE DOWNLOAD

Can You Hear My Heart – Epik High (feat. Lee Hi) | FREE DOWNLOAD

Nak dengar banyak lagi soundtrack Scarlet Heart? Refer sini Korean Music Blog



Thursday, 13 October 2016

Movie Review : Haunted House On The Hill (2016)



Assalammualaikum.



Release Date : 06 Oct 2016
Language : English
Subtitle : Chinese / Malay
Genre : Horror
Running Time : 81 minutes
Director : Alexander Babaev
Cast : Michael Johnston, Margaret Judson, Devin Goodsell, Mark Furze
Distributor : Rainfilm Sdn Bhd

SYNOPSIS

Mengisahkan seorang gadis bernama Emily yang telah membeli sebuah rumah di kawasan terpencil berdekatan institusi untuk merawat adiknya Zach yang cacat dan menghidap Cerebral Palsy (sedar keadaan sekeliling, tapi tak mampu buat apa-apa sebab otot dia tak dapat berfungsi) . First waktu dapat kunci , lupalah nama orang yang bagi kunci dia macam rushing suruh sign bukti penerimaan kunci tapi dalam keadaan mesra so diorang tak syak apa-apa ( Emily datang ke rumah tu ditemani adiknya,  boyfriend nya Jesse, Michelle dan Butcher kalau tak salah untuk repair apa yang patut ).

First evening, masa diorang cabut papan-papan kayu yang menutup tingkap, diorang nampak ada simbol-simbol pelik. Masa tu diorang tak syak apa-apa. Waktu tengah berseronok, Zach meracau. Dia diganggu something yang mengatakan diorang boleh bantu dia untuk sembuh. When Emily datang nak bagi ubat, Zach pura-pura tidur. 

Emily mimpi pelik. Mimpi baby, the scariest part dalam mimpi tu. Then dia terbangun terus cari Zach. Dia terkejut Zach yang lumpuh tu berdiri sendiri ! So diorang call doctor, doctor tu nak bawa dia ke hospital untuk rawatan. Pelik sebab pesakit macam tu boleh sembuh. On the way, Zach bunuh doctor tu and he walk back home.

Dah sampai, he said to Emily.. "they are coming". Hairan sapa yang nak datang malam-malam buta ni dengan si Zach yang lumpuh and sakit sembuh tiba-tiba cukup menakutkan. Bila tengok d luar ada susuk tubuh menakutkan d belakang pokok. Pekedai yang datang konon nya delivery beer lah waktu tu ghaib secara tiba-tiba lepas terkena makhluk tu. Everyone starts to become panic. Suddenly, Zach lepas cakap sesuatu dekat Michelle pasal kandungan nya (pregnant), Michelle dirasuk then telah tikam perut nya sendiri. Butcher and Jesse cuba selamatkan dia. Waktu Butcher cari kit keselamatan, pintu bilik tertutup. Michelle bangun tikam mata Jesse dengan paku. Macam-macamlah scary betul, but in the end Michelle mati. 

Waktu Emily rawat Jesse, Butcher pukul Zach sebab dia salahkan Zach. Suddenly he saw a guy (dulu dia pernah menyebabkan kematian seorang laki ni) means that kesilapan lampau diorang mengganggu hidup diorang balik. Butcher jatuh tangga, his jaw and legs are broken. Then he was possessed and he tried to kill Jesse. 

I wont tell u everything it will be too long for you to read. hahaha However, in the end of the day, Emily found a solution to stop it.  Dia diuji dengan kehadiran mama dia dulu, kononnya mama dia bunuh diri sebab tak mampu jaga adiknya. Dia tak percaya so hantu tu fail nak hasut dia. Then his boyfriend change into that demon again, jadi adik dia bunuh Jesse tu.. But dont know why, Emily tak boleh jalan. 

Lastly, Emily tak boleh jalan and menaiki kerusi roda tapi adik dia fully recover. Hantu kat situ masih ada waktu diorang keluar dok menghasut Emily kononnya diorang boleh sembuh kan dia. Tapi dia ignore, blah dari rumah tu ngan adik dia. hahaha 

Fiuh this is a long synopsis. Nak pendekkan tapi tak berjaya. So ada part yang Mellya langkau. Rating? Three or four stars maybe. Best jugak cita ni tak delah bosan macam Ju On vs The Ring tu apa tah nama korea dia. Cara pembunuhan pakai paku, i dont like but i still watch huhu


Wednesday, 12 October 2016

Random : Nak Kahwin? Kerja Dulu !



Assalammualaikum.


Tiba-tiba keluar tajuk tu haha gara-gara lepas ternampak statement ni. Jom bincangkan haha Ada tak parents sapa-sapa yang cakap lebih kurang macam ni? Mellya? Ya, memang tula pesanan Mama Mellya. Bagi Mellya actually ada betulnya.

Kenapa perlu bekerja sebelum berkahwin?

Memandangkan dengan keadaan meleset sekarang ni, yang perempuan memang kena ada pelajaran, kerja dan duit sendiri. Lelaki sekarang bukan macam dulu-dulu lagi dah. And keadaan sekarang pun bukan macam dulu lagi, barang-barang harga tengoklah sendiri. Kalau dah kahwin, and dah ada anak-anak bersekolah, duit suami je rasa nya tak cukup. 

Lagipun, in case suami meninggal, or kawin baru dan berlaku perceraian, memang susah kalau tak bekerja. Kita bukan mendoakan yang tidak baik, tapi itu kenyataan kan? Mellya ada juga dengar ceramah, bab beli guna nama pasangan. Contoh beli rumah nama suami, yang bayar si isteri. Bila dah cerai, akan timbul masalah dalam tuntutan harta. 
Tips Menyimpan Duit
  • Eloklah kalau memasing sekarang nih ada atleast satu online business / kerja sampingan 
  • Ada ASB untuk menabung setiap bulan, RM 50 sebulan pun cukup baik
  • Bayar dulu hutang-hutang/ bill tertunggak, balance shopping dan savings
So, kalau bertanya pendapat Mellya, memang perempuan kena bekerja sebelum berkahwin. Jadi Mellya pun tengah gigih ni mencari kerja hahaha sebab tak sabar nak shopping, bukan nak kahwin 😅

Tapi bagi sesetengah keluarga, mereka lebih suka menjadi suri rumah, and jaga anak-anak sendiri. Boleh je sebenarnya, tapi eloklah kalau buat kerja sampingan seperti blogging, online business dan lain-lain. Boleh juga simpan duit, nak shopping barang peribadi. Kalau tak bekerja, harapkan gaji suami.... Kalau suami bergelar Datuk.. Alhamdulillah lah hahaha

Untuk fresh graduates yang tak bekerja macam Mellya , ayuhlah gigih cari kerja untuk kahwin. Dah kahwin nanti tanggungjawab baru lah kita ❤

Monday, 10 October 2016

10 Kesalahan Besar Semasa Mencuci Muka



Assalammualaikum.

10 Kesalahan Besar Semasa Mencuci Muka

Cantik mahu, tapi segan nak belajar caranya. Banyak orang termasuk Mellya sendiri sebenarnya melakukan kesalahan besar semasa mencuci muka tanpa disedari. Dalam sepuluh tu, mungkin dua tiga kesalahan sering diamalkan. 

10 Kesalahan Besar Semasa Mencuci Muka


Cuci Muka Banyak Kali

Dalam sehari , kalau nak putih , cuci muka selalu asal nampak je sinki and pencuci muka, cuci.
Salah sebenarnya, kerap mencuci muka sebenarnya mengeringkan kulit. Kalau rasa ingin mencuci juga, pastikan cuci menggunakan air bersih sahaja and bukan waktu panas dan berpeluh.

Cuci Muka Guna Air Panas

Cuci muka dengan air suam dan air sejuk, bukan air panas! Mana tak melecur and merah kulit tu bila kita mencuci muka menggunakan air panas. 

Tak Cuci Make Up dulu

Ini kesalahan berat, sebelum mencuci muka menggunakan pencuci muka, pastikan bersihkan muka menggunakan pembersih makeup dahulu. Sebab apa? Pori-pori tersumbat dan makeup tidak tanggal sepenuh nya.

Menggunakan Pencuci Yang Tak Sesuai dengan Kulit

Jangan keliru antara healing crisis atau ketidaksesuaian. Kalau kulit berminyak , pastikan anda memakai pencuci untuk kulit berminyak. 

Tak Bilas dengan Betul

Ada yang cuci muka, masih sabun bersisa di wajah. Tahu tak pencuci yang masih melekat di wajah boleh menyebabkan daki?

Tak Gosok dengan Betul

Gosok muka ala kadar. Salah. Gosok muka dengan kasar. Pun salah. Lebih bagus jika gunakan berus muka. Jangan sental pula, kulit muka memerlukan kasih sayang.

Tak Melembap dengan Betul

Jangan lupa pakai moisturizer, sangat penting. Untuk pastikan kulit kita sentiasa lembap dan tak kering. Muka yang kering kalau pakai makeup pun tak cantik. Nampak gerutu je. Tak smooth.

Mencuci dengan Tangan yang Tidak Bersih

Sebelum mencuci muka seeloknya sabun tangan anda terlebih dulu, kalau korang picit jerawat ke apa ke, jangan pegang muka, laju-laju basuh dulu baru cuci muka.

Mengelap dengan pakaian kotor

Yang ni habit, lepas makan ,mulut basah, basahkan muka sekali, tarik baju lap muka. haha kotor tu! Alamatnya belacan la muka korang.

Menggosok muka dengan tuala

Jangan gosok muka dengan tuala, "pat" saja. Muka kita fragile, jangan gosok. Cuma lap saja, kalau basah sangat. Lebih elok kalau korang biarkan muka korang kering sendiri.

So amacam, banyak tak kesalahan yang korang pernah buat?  ❤

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...