Featured Post

Assalammualaikum. Everyday is my lazy day. So I think I should just lay down in my room and relax, chilling… and update another r...

Continue reading

Friday, 19 May 2017

Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser Review



Assalammualaikum.

Cosmoderm Malaysia

Hi readers. Kalau korang selalu follow up blog Mellya, mesti tahu Mellya ada masalah jerawat bila nak dekat period kan? Jerawat memang suka tumbuh especially area rahang and pipi. Dua minggu clear, satgi dua minggu tumbuh balik. haha Tak sempat merasa muka licin.. sob sob.. Jerawat yang suka tumbuh area rahang ni actually disebabkan masalah hormon. Tapi disebabkan muka Mellya ada masalah berminyak juga, so Mellya pun search moisturiser yang sesuai untuk oily face. Sebabnya, Sendayu Tinggi buat masa sekarang belum ada moisturiser khusus untuk muka yang berjerawat.

Cosmoderm ni memang dah boleh cakap famous dalam kalangan blogger. Tapi Mellya tak rasa nak cuba pun. Sampai lah satu masa adik Mellya cuba Cosmoderm Tea Tree Oil Moisturiser ni. Muka dia yang selalu tumbuh jerawat dah tak tumbuh jerawat lagi tau. 

Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser

Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser Review

Sesuai untuk yang berkulit jerawat dan berminyak, Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser ni yang berkotak warna hijau. Ada banyak lagi jenis sebenarnya tapi disebabkan muka Mellya jenis oily baik focus yang ni je. Pelembap bebas minyak Cosmoderm ni sangat sesuai untuk yang mempunyai masalah kulit sensitif. Jenis water-based, memang sangat mudah meresap ke kulit. Selain boleh control sebum, ia juga memutihkan, melembapkan dan melicinkan kulit. Siap ada SPF 15 lagi.

Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser Review
The ingredients

Satu tube 50ml Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser ni berharga RM 20 je. Mellya beli dekat Guardian. Kalau dekat Lazada pun RM 20. Memang murah kan. Masa beli tu excited gila nak cuba. haha

Zero Paraben/SLS/SLES, Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser ni juga selamat digunakan, bertaraf GMP dan tak animal cruelty. 

Antara kandungan yang ada dalam Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser. Hyaluronic acid pun ada babe patutlah muka rasa tegang je hahah

Okey ni lah rupa moisturiser tu. Warna putih and berbau tea tree for sure.

Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser Review

Cara penggunaan:

Selesai cuci muka dan sapu toner, sapukan Cosmoderm Tea Tree Oil Day & Night Moisturiser ke seluruh muka dengan rata. 

What i felt:

Muka jadi cerah lepas pakai. haha tak pasti sebab Mellya apply terlebih banyak atau memang macam tu. Refreshing. And pori slowly dah semakin kecil (satu lagi masalah Mellya, pori terbuka). 

Repurchase?

Yes beli lagi kot. Harga pun murah. Selagi Mellya tak jumpa moisturiser yang sesuai untuk kulit, i definitely gonna use this for now. Bukan tak okay, okay je but tak berapa suka texture dia. Tak pasti lah mungkin Mellya terpakai banyak or sebenarnya memang kena apply sikit je kan. haha and kalau tengok ingredients dia pun ada yang macam tak okay sangat untuk kulit contoh fragrance. but the result is not bad. Jerawat kurang, muka cerah semacam. Yang Mellya best ialah pori-pori makin mengecil. Boleh nampak la effect after pakai moisturiser ni. 

Note: Mellya tak guna full range Cosmoderm, cuma pakai moisturiser ni je sebab Mellya dah ada pencuci yang lain. However setakat ni tak ada masalah bila campur product. But depends lah on your skin too, ada setengah tu muka dia fragile and sangat sensitive. A slight changes akan menyebabkan breakout yang sangat teruk. Nak tahu sesuai ke tak sesuatu product tu, cuba apply pada kawasan seperti dagu or rahang atau mana-mana yang bila ada breakout occur sebab tukar product tu tak nampak. Kira macam test dulu lah, if okay baru apply pada muka.

So, I give it 🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟

How was it? Harap-harap review ni bergunalah untuk sesiapa yang tengah mencari moisturiser sesuai untuk kulit berminyak and bermasalah. Good luck ! ❤

Good news untuk yang nak cuba set jerawat Cosmoderm ! Di Lazada, setiap pembelian barangan Cosmoderm RM 100 akan dapat free shipping. Tamat 30th June 2017.


*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.
Previous Post
Next Post

About Author

A Penang blogger, currently working as a freelance writer. For collaborations, feel free to contact me via email fhatinameliamusa@gmail.com. Leave some comments too ❤

8 comments:

  1. tq sharing ni...nak sruh anak akak cuba lah...muka dia abis jerawat,kesian tgk..

    http://mama3danish.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. wc sis :D cuba lah.. mana tau kot-kot sesuai dengan muka

      Delete
  2. wahh.. busyra bru tau pasal produk ni..

    ReplyDelete
  3. skrg ni mcm2 brand utk penjagaan muka utk pelbagai jenis kulit, n pastu bebas merkuri

    ReplyDelete
  4. CCL pengguna produk cosmoderm tea tree oil ni sbb CCL ada masalah oily skin . So far produk ni selamat untuk skin CCL .

    ReplyDelete
  5. Moi pernah try pakai yang clarifying toning lotion dia tapiii tak sesuai kot kat muka moi hehe

    ReplyDelete
  6. bagusnya produk ni... sgt berguna...

    ReplyDelete